Toyota roep wereldwijd ruim 2,4 miljoen hybride wagens terug: 13.000 in België

EPA
De Japanse autobouwer Toyota kondigt voor de tweede keer in een maand tijd een wereldwijde terugroepactie aan van hybride auto's, zoals het model Prius. Ditmaal moeten 2,43 miljoen hybride voertuigen terug naar de garage, omdat een softwarefout zou kunnen leiden tot een ongeval. In België moeten 13.078 Prius- en Auris-wagens een software-update krijgen.

Volgens Toyota kan door de softwarefout het hybridesysteem in sommige gevallen bij problemen niet in veiligheidsmodus springen, maar volledig afslaan. In zo'n geval zou het voertuig vermogen verliezen om uiteindelijk tot stilstand te komen, wat bij hoge snelheden de kans op ongevallen verhoogt.

Toyota zegt dat het probleem in Japan drie keer is opgedoken, maar zonder dat het tot een ongeval kwam.

De teruggeroepen auto's zijn Prius- en Auris-voertuigen die werden geproduceerd tussen oktober 2008 en november 2014. In Japan worden 1,25 miljoen voertuigen teruggeroepen, in Noord-Amerika 830.000. In Europa gaat het om 290.000 auto's. De auto's moesten in 2014 en 2015 ook al terug naar de garage. 

Een maand geleden kondigde Toyota al de terugroeping aan van meer dan een miljoen hybride auto's omwille van een risico op brand. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • pol van de velde

    Wanneer gaan ze eens wagens bouwen waar niet zoveel ongebruikte elektronica in staat? Hoeveel procent gebruikt het automatisch parkeren? 3%? Beter zou zijn het aantal pk te reduceren tot de auto maar max. 140 km/h zou rijden. Wat is het nut van op te trekken van 0 naar 100km/h om even daarna minuten lang stil te staan in een file. Verbruik zal dan ook gehalveerd worden (als ze willen). Waarom wil geen enkele politieker hier over zelfs maar debatteren?