Tot vrijdag geen productie bij Ford Genk en toeleveranciers

BELGA
Woensdag en donderdag zullen de werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven niet gaan werken. Door de onvrede op de werkvloer werd beslist om economische werkloosheid in te schrijven tot vrijdag. Dat is meegedeeld op een grote personeelsvergadering woensdagmorgen.

Een spontane staking bij Ford Genk zorgde er gisteren rond 17.30 uur voor dat de band er stilviel. De werknemers willen meer garanties over werkzekerheid, zowel na het eerste kwartaal als voor de periode tot einde 2014. Ook de onduidelijkheid rond brugpensioenen en de zopas aangekondigde premies voor de Amerikaanse werknemers na de miljardenwinsten voor Ford, zit de Genkse arbeiders erg hoog. Toch is de werkdruk bij de overgrote meerderheid van de actievoerders het grootste probleem. Dat ze na de aankondiging van de sluiting met lange tanden het werk hebben hervat, is geen geheim. Toch blijkt de keuze voor het hoge tempo (de meerderheid koos in het referendum voor een herstart aan een hoog tempo met hoge premie) minder evident dan ze zelf hadden gedacht.

Op de massale bijeenkomst vanmorgen in de bedrijfshallen bij Ford Genk ketste de laatste poging af om de werknemers opnieuw aan de slag te krijgen. Dit ondanks de bereidheid van de directie om minder wagens te bouwen dan de 1.000 per dag, zoals nochtans was afgesproken na het referendum.

Sociaal bemiddelaar
De namiddagploeg zal niet naar het werk moeten komen, en ook donderdag wordt er niet gewerkt. De directies van de toeleveringsbedrijven hebben ook deze boodschap ontvangen en zullen hun mensen eveneens naar huis sturen. Wie vandaag is komen opdagen, zal wel voor de hele shift een loon krijgen. Intussen zullen bonden en directies proberen om de plooien glad te strijken. Donderdag zitten ze alvast de hele dag samen met de sociaal bemiddelaar in Brussel.

Mars op Brussel
In navolging van de manifestatie die de arbeiders van ArcelorMittal eerder deze week in Brussel organiseerden, circuleren er plannen van werknemers bij Ford Genk en de toeleveranciers om ook in Brussel te gaan betogen. Er wordt momenteel gepolst of er voldoende gegadigden zijn om deel te nemen. Een aantal werknemers van het vroegere actiecomité van de toeleveringsbedrijven, gesteund door enkele misnoegde collega's bij Ford Genk, smeden plannen om hun grieven in Brussel te gaan uiten. Via sms worden zoveel mogelijk mensen gemobiliseerd voor een manifestatie. Mogelijk morgen al zou een delegatie naar de hoofdstad trekken, aangezien er omwille van economische werkloosheid dan toch niet moet gewerkt worden.