Sjoemelschandaal bij Volkswagen: rechter waarschuwt voor verjaring

AFP
Al van bij de start van het miljardenproces van aandeelhouders tegen het Duitse autoconcern Volkswagen over "dieselgate" is het tot discussie gekomen tussen de voorzittende rechter en aanklagers.

Claims van de klagers tot medio 2012 kunnen verjaard zijn, zo zei voorzittende rechter Christian Jäde vandaag in Braunschweig. Andreas Tilp, advocaat van klager Deka Investment, gaat er daarentegen van uit dat Volkswagen al in juni 2008 had moeten toegeven de technologie voor dieselemissies niet onder de knie te hebben.

Nadat het sjoemelschandaal bekend raakte, verloren de preferente aandelen van Volkswagen tot bijna de helft van hun waarde. Beleggers leden massaal verliezen en Volkswagen riskeert tot 9 miljard euro te moeten ophoesten.

Analisten verwachten dat Volkswagen geen 9 miljard zal moeten betalen, maar naar schatting 3 à 4 miljard. De totale factuur van het dieselschandaal zou daarmee oplopen tot 30 miljard euro, berekende het financiële persagentschap Bloomberg. Er lopen bovendien nog meer rechtszaken tegen de autofabrikant. Een uitspraak wordt pas in 2019 verwacht.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Deckers

  Natuurlijk. Van Brempt staat aan het hoofd van die commissie. Een compleet incompetente politica.

 • Sven Neirynck

  Dan hebben ze nog niet aan de procedurefouten gedacht of aan de privacywetgeving.

 • Don Tessers

  Dat kunnen ze nooit goedmaken met de autoverkoop. Kopstukken moesten afgelopen maanden het veld ruimen, die zullen nog voor het hekje moeten verschijnen. Dit kan wel eens het einde van Volkswagen kunnen betekenen. De financiële afbraak in Duitsland is al begonnen met de Duitse Bank die biljoenen schulden heeft uitstaan.

 • chris delanghe

  dat is inderdaad hoe het gaat aflopen.

 • joseph charliers

  Als of men dat niet weet of te verwachten is , men hoe het volk tot voor idioot .