Overname VW door Porsche zonder gevolgen voor Audi Brussels

Sportwagenbouwer Porsche heeft vandaag in twintig Duitse kranten een paginagrote advertentie geplaatst om de overnameplannen van Volkswagen te rechtvaardigen. De aangekondigde verhoging van het belang in Volkswagen, van 31 naar meer dan 50 procent, wekt wantrouwen bij de VW-werknemers.

Geen gevolgen voor Audi Brussels
In een reactie op FM Brussel zegt Hedwyn De Clercq (ABVV Metaal) dat de directie van Audi Brussels de bonden heeft bevestigd dat dit "geen enkel gevolg zal hebben voor ons (Audi Brussels, nvdr). Het houdt de mensen in de fabriek wel bezig", aldus De Clercq.

Goed voor tewerkstelling
Onder de titel 'Porsche zet de bakens uit' zegt de autobouwer uit Stuttgart dat deze boodschap een goed signaal is voor Duitsland en de tewerkstelling. "Ons objectief is een van de meest innoverende auto-allianties te stichten en de meest productieve ter wereld", aldus Porsche. De advertentie is geplaatst in twintig Duitse nationale en regionale kranten, voornamelijk in de buurt van Porsche- en VW-fabrieken.

De toezichtsraad van Porsche zette gisteren het licht op groen om het belang in VW op te voeren van 31 procent naar meer dan 50 procent. De kartelautoriteiten onderzoeken de zaak, wat een half jaar kan vergen.

Verzet van metaalvakbond
Het overnameproject van Porsche op Volkswagen botst sinds de start op de vastberaden tegenkanting van IG Metall, de metaalvakbond die de grote meerderheid van VW-werknemers vertegenwoordigt. IG Metall kant zich onder meer tegen de samenstelling van de nieuwe raad van toezicht van de holding die Porsche en VW verenigt. Daarin vreest IG Metall ondervertegenwoordigd te worden. (belga/eb)