Opel opnieuw onder vuur in Duitsland om uitstoot Zafira

BELGA
De Duitse constructeur Opel ligt in eigen land opnieuw onder vuur voor de uitstootwaarden van het model Zafira. Volgens een onderzoek van het weekblad Der Spiegel en de omroep ARD met behulp van de milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (DUH) is er sprake van een 'sjoemelsoftware' die onder bepaalde omstandigheden de emissiecontrole beperkt.

Opel ontkende reeds en zei dat er geen software gebruikt werd die detecteert of een wagen onderworpen wordt aan een emissietest. Maar over de verdere aantijgingen bleef Opel eerder op het vlakke.

Volgens Der Spiegel en het ARD-magazine 'Monitor' is er bij de 1.6 liter dieselmotor van de Zafira sprake van software waardoor de reiniging van uitlaatgassen maar beperkt functioneert in een aantal gevallen: wanneer de motor op meer dan 2.400 toeren per minuut draait, de wagen aan een snelheid van meer dan 145 km/u rijdt of wanneer de luchtdruk minder dan 915 millibar bedraagt - dat is in regel vanaf 850 meter boven de zeespiegel en hoger.

Opel zei de resultaten niet te kunnen evalueren omdat de gebruikte methode niet bekend is. Op basis van eigen en onafhankelijke test gelooft Opel niet dat de geregistreerde waarden objectief en wetenschappelijk gefundeerd zijn.

Ook elders in Europa lag de Zafira al onder vuur.