Ook nieuwste Volkswagens bevatten geheime software

VW-topman was vorig jaar al op de hoogte van frauduleuze praktijken

Michael Horn, CEO van de Amerikaanse Volkswagen Group
AP Michael Horn, CEO van de Amerikaanse Volkswagen Group
Volkswagen heeft voor dieselauto's die volgend jaar geleverd moeten worden in de Verenigde Staten, de aanvraag van certificaten teruggetrokken. Volgens een schriftelijke verklaring van Volkswagentopman Michael Horn gebeurde dat omdat de wagens software bevatten die niet is aangegeven bij de Amerikaanse en Californische milieudiensten.

Het is nog niet duidelijk in welke mate die software de uitstootwaarden kan manipuleren, zoals bij de oudere wagens het geval is, bericht The Wall Street Journal. Het gaat om auto's van de 2016-modellen Beetle, Jetta, Golf en Passat met een viercilinder dieselmotor. Volgens de Amerikaanse milieudienst EPA zijn ook certificeringsaanvragen voor nieuwe modellen van de Audi A3 turbodiesel ingetrokken.              

Concreet betekent dit dat VW langere tijd geen diesels zal kunnen leveren in de VS.              

Auto's moeten in de Verenigde Staten door de lokale autoriteiten worden gecertificeerd voordat ze kunnen worden ingeschreven. De wagens moeten voldoen aan Amerikaanse normen. Horn zal vandaag voor het Amerikaanse Congres zijn excuses aanbieden voor het dieselschandaal. Hij zal tijdens de hoorzitting beloven volledig mee te werken aan het onderzoek van de zaak.

Vorig jaar al op de hoogte

Horn heeft intussen ook toegegeven dat hij vorig jaar al op de hoogte was van de frauduleuze praktijken. In de lente van 2014 werd hij ingelicht over "een mogelijke onregelmatigheid rond de emissies". Dat gebeurde na de publicatie van een studie door de universiteit van West Virginia.

"Er werd mij verteld dat het Environmental Protection Agency boetes oplegt voor wie niet in regel is met de emissiestandaarden", klonk het, "en dat de agentschappen eventuele manipulatie kunnen achterhalen bij tests. Men zei me ook dat de ingenieurs van ons bedrijf met de agentschappen zouden samenwerken om de kwestie te verhelpen."