Ook 1.300 jobs weg bij toeleveranciers Ford Genk

BELGA
Ook de vier fabrieken die met een transportsysteem rechtstreeks met de Ford-fabriek zijn verbonden, zullen de deuren moeten sluiten. Voor die fabrieken werken ruim 1.300 mensen. Enkel SML Genk, dat ook aan Audi levert, zou een aantal jobs kunnen behouden. Bij de vier fabrieken ligt de productie momenteel stil. Daarnaast zouden bij verschillende andere directe en indirecte toeleveranciers nog eens 4.000 jobs op de tocht staan.

Bij SML Genk, dat motoren, transmissies, achterassen en ophangingen assembleert, zijn ze teleurgesteld. "Er is meer dan 12 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe lijnen voor de nieuwe modellen", zegt Jo Claes, ABVV-afgevaardigde. "Onze directie heeft beslist om, samen met de medewerkers van de Ford-fabriek en de verschillende toeleveranciers, aan hetzelfde touw te trekken, tegen de directie van Ford. Alle bestellingen voor Ford worden voorlopig stopgezet. De bestellingen voor andere klanten, zoals Audi, blijven we uiteraard afwerken. Nu werken er ongeveer 450 mensen bij SML. Hoeveel er na de sluiting van Ford zullen kunnen blijven, kunnen we nog niet zeggen.

"We zullen wel zien wat op ons afkomt", zegt David Geybels, ABVV-afgevaardigde bij IAC Genk, dat dashboards en consoles monteert. "Ford is onze enige klant. Een 300-tal werknemers zullen hun baan verliezen. De productie ligt stil tot er meer duidelijkheid is over het sociaal plan. Wat mij betreft starten we voor het eind van het jaar niet weer op."

Ook bij Lear Genk, dat zetels produceert, wachten ze af wat de onderhandelingen zullen opleveren. "We weten nog niet veel", aldus ABVV-afgevaardigde Danielle Schroten. "De 220 mensen die hier nu werken, verliezen allemaal hun baan. Ze zijn nu economisch werkloos. Het werk wordt op 13 november hervat, en het valt te verwachten dat de mensen met tegenzin naar het werk zullen komen. Het nieuws is hard aangekomen."

Patrick Trusgnach, die ABVV-afgevaardigde is bij Syncreon, meldt dat Ford de enige afnemer is van hun dakhemels, pedalen, bekabeling, spiegels. "Als de fabriek sluit, verliezen 280 mensen hun baan. Ik heb de directie net gevraagd om een bijzondere ondernemingsraad samen te roepen, maar de directie moest zonet ook nog van het nieuws bekomen. Die ondernemingsraad houden we waarschijnlijk een van de volgende dagen."