Nog vier kandidaat-investeerders voor Ford Genk

BELGA
Er wordt nog onderhandeld met vier kandidaat-investeerders voor Ford Genk of onderdelen van de fabriek. Dat zei Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement op vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang). Muyters wou niet kwijt wanneer er een beslissing wordt genomen over het aangepaste investeringsplan van Punch Metals.

"Voor ons is belangrijk dat de investeringen leiden tot een duurzame tewerkstelling. (...) Wij vragen niet om te tonen dat men voor de volgende vijf jaar contracten heeft, maar er moet wel een perspectief zijn voor het bedrijf", zei Muyters.

De Vlaamse regering besloot deze week voorlopig niet in te gaan op een voorstel van ondernemer Guido Dumarey (Punch Metals), die de perserij van Ford wil overnemen. Dumarey diende daarop een nieuw voorstel in. Volgens Muyters vertoonde het eerste project onvolledigheden rond de volumes, de non-Fordinkomsten, de prijszetting waarvan men uitging, de geschatte proceskosten en de verwachte subsidies.

Naast Dumarey zijn er nog drie andere geïnteresseerden voor onderdelen van de fabriek. "U kan ervan op aan dat we zeer voluntaristisch zullen kijken naar voorstellen", aldus de minister. Daarbij wil hij komen tot "iets dat binnen de Europese steunmaatregelen kan voor Vlaanderen en dat leidt tot een vrij stabiel project voor de toekomst".

Een overnemer vinden voor de gehele fabriek is volgens Muyters, gezien de huidige conjunctuur, evenwel uitgesloten.

In maart wordt het onderzoek afgesloten van studiebureau Technum, dat bekijkt of de Vlaamse overheid, als het de terreinen in bezit krijgt, best de infrastructuur overeind laat of tabula rasa maakt.