Miljardair stampt op jaar tijd nieuw hip automerk uit de grond

VinFast LUX SA2.0
REUTERS VinFast LUX SA2.0
Een wereldpremière om u tegen te zeggen. Op het autosalon van Parijs zijn twee modellen voorgesteld van een gloednieuw automerk: Vinfast. Het is het geesteskind van miljardair Pham Nhat Vuong. Op een jaar tijd klaarde hij de klus. Made in Vietnam. Uithangbord van het nieuwe merk is niemand minder dan David Beckham.

Pham Nhat Vuong is niet aan zijn proefstuk toe. De zakenman vergaarde zijn fortuin met een noedelketen in Oekraïne en richtte de VinGroup op - een holding die ook supermarkten, pretparken, scholen en ziekenhuizen bezit. Maar dat is niet het eindpunt voor de ambitieuze ondernemer. Het is zijn droom om van Vietnam een autoland te maken.

VinFast Lux A 2.0
EPA VinFast Lux A 2.0

Om die ambities waar te maken, heeft hij zelf een automerk uit de grond gestampt. Aangezien er in Vietnam op dat vlak weinig expertise is, keek Pham Nhat Vuong over de grens. Als CEO haalde hij de ervaren Amerikaan Jim DiLuca binnen. Italdesign, een afdeling van Volkswagen-dochter Lamborghini, stond in voor het ontwerp van de eerste modellen: een SUV en Sedan. Die draaien op oude motoren van de BMW 5-reeks, zo weet De Tijd.

Niemand minder dan David Beckham is het uithangbord van het automerk
EPA Niemand minder dan David Beckham is het uithangbord van het automerk

De wagens worden gebouwd in een nieuwe productiefaciliteit in Hai Phong in Noord-Vietnam. De autobouwer focust zich eerst op de eigen thuismarkt. In de loop van 2019 zouden de Lux A2.0 en AS2.0 daar te koop moeten zijn. Pas daarna is de rest van de wereld en eventueel ook Europa aan de beurt. Het prijskaartje is nog niet bekend.

VinFast LUX A2.0
REUTERS VinFast LUX A2.0
REUTERS11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Natacha Verpoort

  en CO2 normen? want in europa slaan ze door he buiten als je rijk genoeg bent, dan kan je zich een hybride aanschaffen, niks moeten betalen aan de staat en 15km electrisch rijden, HALLO????

 • piet devlieger

  Nieuw hip automerk met verouderde BMW-motoren ? Huh ? Nogal een hippe prestatie zou ik zeggen. En dan nog hier en daar wat onderdelen samengeraapt waarschijnlijk. Een soort kitcar dus.

 • Gerd Peeters

  Die suv ziet er inderdaad goed uit, als het prijskaartje er nu ook nog goed zal uitzien, dan zal hij wel verkopen.

 • Gilbert Vermeersch

  Een gemiste kans voor de miljardair, hij had de nieuwste technieken moeten gebruiken. De huidige motoren zijn zwaar vervuilend...

 • marcel roten

  Ik koop niets waar het uitgang een overbetaalde voetballer van is !