Met deze opvallende reclames proberen automerken Saoedische dames te verleiden

De reclame van Ford springt in het oog: in een achteruitkijkspiegel zijn de ogen van een vrouw te zien, maar de achtergrond is zwart. Daardoor lijkt het alsof je naar een dame in een niqab kijkt.
rv De reclame van Ford springt in het oog: in een achteruitkijkspiegel zijn de ogen van een vrouw te zien, maar de achtergrond is zwart. Daardoor lijkt het alsof je naar een dame in een niqab kijkt.
Nu binnenkort ook vrouwen in Saoedi-Arabië met de wagen mogen rijden, zijn automerken er als de kippen bij om hun vierwielers aan te prijzen bij de dames in de oliestaat. Nissan, Volkswagen, Jaguar en Ford hebben al opmerkelijke reclamecampagnes gelanceerd. Een autosalon in Riyad kreeg dit jaar voor het eerst ook een pak vrouwelijke bezoekers over de vloer.

Vanaf volgend jaar mogen Saoedische vrouwen een auto besturen. Dat nieuws raakte eind vorige maand bekend. Voor de auto-industrie gaat zo een totaal nieuwe markt open en de verschillende merken duwen dan ook stevig op het gaspedaal. Met opvallende campagnes proberen ze de dames in Saoedi-Arabië te verleiden. 

De opvallendste reclame is misschien wel die van Ford: in een achteruitkijkspiegel zijn de ogen van een vrouw te zien. De achtergrond is zwart, waardoor het lijkt alsof je naar een dame in een niqab kijkt, voor veel vrouwen in Saoedi-Arabië de dagelijkse outfit. 

Nissan lanceerde een nummerplaat met het opschrift '2018 - GRL', waarbij de afkorting staat voor 'girl' (meisje). Jaguar laat in een kort filmpje zien hoe een autosleutel zich een weg baant naar de inhoud van een handtas. 

rv

Volkswagen verspreidt een beeld van twee met henna beschilderde handen die een stuur lijken vast te houden. Het opschrift 'my turn' betekent in het Engels zowel 'mijn beurt' als 'mijn bocht'.

rv

"Alleen maar voordelen"

Dat de Saoedische vrouwen grote interesse tonen in een eigen wagen, werd ook duidelijk op het autosalon van Riyad. Dat kreeg de voorbije dagen veel gesluierde vrouwen over de vloer. "Ik ben hier om de nieuwste modellen te zien. Sinds de koning heeft besloten dat vrouwen ook mogen rijden, zijn wij daarin heel erg geïnteresseerd", verklaarde Ghada Ahmed.

De verkopers op het salon waren erg in hun nopjes met de nieuwe doelgroep. "Deze beslissing heeft alleen maar voordelen", zei één van hen. "Niet alleen voor de Saoedische samenleving, maar ook zakelijk gezien. Er zullen meer auto's en accessoires worden verkocht. Iedereen wordt er beter van."

Discriminatie op basis van geslacht

Het decreet dat koning Salman eind vorige maand uitvaardigde, zou tegen juni 2018 van kracht moeten worden. Saoedi-Arabië was tot nog toe het enige land in de wereld dat vrouwen officieel verbood om zelf achter het stuur te kruipen, een discriminatie op basis van geslacht die mensenrechtenactivisten al vele jaren aanklaagden.

Tegen 2030 zouden er in de olierijke Golfstaat nog enkele grondige economische en sociale hervormingen komen. Maar voorlopig blijft de bewegingsvrijheid van vrouwen in Saoedi-Arabië beperkt. Zo hebben ze voor tal van dagdagelijkse bezigheden zoals werken, studies, bankverrichtingen of reizen de toestemming van hun vader, man of broer(s) nodig.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Steve Van der Vekens

    Ha! Grappig, maar hoe belachelijk is het eigenlijk, dat vrouwen voorheen niet mochten autorijden?

  • Eida Lam

    Jaja, blijf maar doen alsof Arabië plots het progressieve licht heeft gezien. Deze wet is er gekomen nadat ze collectief een wet hebben goedgekeurd die het toelaat om uw vrouw te microchippen zodat je haar kan volgen op je gps app.

  • JefJoossens

    Dat is gemakkelijk, er moet maar 1 vrouw van de familie haar rijbewijs halen en ze kunnen er allemaal mee rijden. Welke politieagent kan zien wie er zich onder die boerka schuilhoud?