Megaschikking tussen Volkswagen en 400.000 klanten mislukt

Het logo van Volkswagen
EPA Het logo van Volkswagen
In Duitsland zijn onderhandelingen over een schikking tussen autobouwer Volkswagen en meer dan 400.000 dieselklanten mislukt. Dat heeft Volkswagen bekendgemaakt. De automaker was bereid zowat 830 miljoen euro uit te trekken voor de schikking, of zowat 2.000 euro per klant. Ondanks het mislukte overleg zegt Volkswagen toch te willen uitbetalen. 

Volkswagen was begin dit jaar onderhandelingen gestart met de Duitse federatie van consumentenorganisaties, Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV). Die vertegenwoordigt meer dan 400.000 dieseleigenaars, die compensatie vragen omdat Volkswagen met de uitstootwaarden van de wagens heeft gesjoemeld. 

Maar de onderhandelingen zijn volgens Volkswagen afgesprongen op de honorariumeisen van de advocaten van de consumentenorganisatie. Die eisen 50 miljoen euro, aldus Volkswagen, dat het over "overdreven" eisen heeft. 

Ondanks het afgesprongen overleg wil Volkswagen de dieselklanten toch uitbetalen. De al overeengekomen 830 miljoen euro “zal ook zonder de ondersteuning van de consumentenorganisatie worden aangebonden”, zo liet VW vrijdag weten. Het mislukte overleg mag niet ten koste gaan van de klant, klinkt het na intern overleg. Klanten die zich hadden aangesloten bij de vordering en aan de voorwaarden voldoen, hebben recht op een betaling van 1.800 à 2.100 euro.

Intussen zegt de consumentenorganisatie VZBV dat het overleg is afgesprongen omdat Volkswagen geen “transparante, betrouwbare en zekere” afhandeling van de dossiers kon voorleggen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.