Heb jij een sjoemelwagen? Check het hier

Wie zich na 'dieselgate' afvraagt of zijn wagen uitgerust is met de beruchte sjoemelsoftware, kan daarvoor sinds vandaag terecht bij D'Ieteren, de Belgische importeur en verdeler van de Volkswagengroep. Dat meldt VTM Nieuws.

Wie rijdt met een Volkswagen, Audi, Seat of Skoda hoeft enkel het chassisnummer van zijn wagen in te geven op de website customercare.dieteren.be. D'Ieteren belooft dan zo snel mogelijk contact op te nemen.

Het bedrijf brengt de bijna 400.000 gedupeerden in ons land ook nog op de hoogte met een brief. In totaal gaat het bij alle merken van het Volkswagenconcern samen om zowat elf miljoen auto's.

Schandaal
De Volkswagengroep zit sinds 18 september in een storm door het milieuschandaal rond software die moest maskeren dat de auto's veel meer schadelijke stoffen uitstoten dan toegelaten. Het gaat om bepaalde dieselmotoren van het type EA 189 (EU5-norm) en met een cilinderinhoud van 1,2 l, 1,6 l en 2,0 l.

Volkswagen was in september nog altijd het populairste automerk in België, met een marktaandeel van 10,25 procent. Er werden 3.766 nieuwe Volkswagens ingeschreven, een stijging met 8,66 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

AFP

Consumentenclubs: stop verkoop 'foute' VW's
Het Volkswagen-concern moet onmiddellijk stoppen met de verkoop en distributie van auto's die zijn uitgerust met uitstootverbloemende software. Dat eisen consumentenorganisaties uit 31 Europese landen in een brief aan de nieuwe Volkswagen-baas Matthias Müller.

Een terughaalactie moet volledig worden betaald door het Duitse concern, waarbij auto-eigenaren grondig moeten worden geïnformeerd, zo staat in de brief. 

Als blijkt dat de voertuigen na de terughaalactie meer brandstof verbruiken of minder waard zijn geworden, dan willen de consumentenorganisaties dat Volkswagen de eigenaren compenseert. Eventuele rechtszaken zou Volkswagen "constructief" tegemoet moeten treden.