Franse autobouwer dreigt Britse fabriek te sluiten naar aanleiding van brexit

Opel Astra’s op de parking van de Engelse fabriek in Ellesmere Port.
AFP Opel Astra’s op de parking van de Engelse fabriek in Ellesmere Port.
De Franse autobouwer PSA, eigenaar van het Britse merk Vauxhall, dreigt ermee zijn fabriek in het Engelse Ellesmere Port te sluiten en de productie naar het Europese vasteland te verhuizen als de brexit de fabriek verlieslatend zou maken. Dat schrijft de krant Financial Times. 

Topman Carlos Tavares spreekt dreigende taal in een interview met de krant. "Eerlijk gezegd zou ik hem (de nieuwe Astra, red.) liefst in Ellesmere Port maken, maar als de voorwaarden slecht zijn en ik niet winstgevend kan zijn, dan moet ik de rest van het bedrijf beschermen en het niet doen", luidt het. PSA zou al een alternatief achter de hand hebben in Zuid-Europa. 

PSA wil de nieuwe Astra voor zijn merken Opel en Vauxhall maken in twee fabrieken. De vestiging in het Duitse Rüsselsheim is bevestigd. Daar start de productie in 2021. Of de tweede fabriek die van Ellesmere Port zal zijn, hangt dus af van hoe de brexit gaat. Tachtig procent van de productie in die fabriek wordt uitgevoerd naar Europa en driekwart van de componenten wordt ingevoerd. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maximus Royalstar

  B,Johnson zij het al van in het begin.Het VK zal in 2050 economisch bij de wereldtop zitten.Om een ei te bakken,moet je eerst de schaal breken.Het zal nog voor die tijd zijn dat alle leden van de EU door het slijk gaan moeten kruipen.We gaan eens zien waar alle bedrijfsleiders dan naartoe gaan vluchten met het water aan de lippen.Het VK zal tegen dan al een voorsprong hebben.

 • Peter Janssens

  Goed en doe er een open in Genk !

 • Vaneylen Pierre

  Wie een hond wil slaan vindt allicht een stok of elk excuus is goed...

 • Christian Alex

  Al drie jaar meningen over de Brexit, maar niemand die weet wat de consequenties echt zijn. De laatste drie jaar was de groei in het UK overigens groter dan hier. Geen enkele voorspelling kwam uit, zoals grotere werkloosheid of een exodus van (financiële) bedrijven. In die drie jaar heeft de EU nog geen aanstalten tot een begin zelfreflectie gemaakt: dat is pas zorgelijk.

 • Johan De Clercq

  Jaja de brexiteers moeten de economie redden met stilton kaas, burberry handtassen, bbc feuilletons, de voetbal, Barbour vissershoedjes, marmite bouilllon, kettle chips en fevertree tonic...... Haha...