Ex-topman Nissan Carlos Ghosn ondanks Japans huisarrest naar Libanon gevlucht

Carlos Ghosn in 2017. De gevallen topman klaagt al langere tijd dat er sprake is van een complot tegen hem en zegt dat hij niets heeft misdaan.
AP Carlos Ghosn in 2017. De gevallen topman klaagt al langere tijd dat er sprake is van een complot tegen hem en zegt dat hij niets heeft misdaan.
Voormalig topman Carlos Ghosn van autobedrijven Nissan en Renault is ondanks zijn Japanse huisarrest naar Libanon gereisd. Dat bevestigt Ghosn zelf nadat Libanese overheidsbronnen het nieuws naar buiten brachten. “Ghosn is geland in Beiroet”, aldus de bronnen. Hoe hij uit Japan is vertrokken, is niet bekend.

Carlos Ghosn zat al ruim een jaar vast in Japan op verdenking van fraude. Een deel van die tijd zat hij in een cel in Tokio, maar al maanden mocht hij een rechtszaak in huisarrest afwachten. Als onderdeel van dat huisarrest mocht hij onder andere geen contact hebben met zijn vrouw. In november kon hij haar zien in het bijzijn van een advocaat. 

“Ontsnapt aan onrecht”

Ghosn is geboren in Brazilië, maar groeide op in de Libanese hoofdstad Beiroet, waar zijn familie vandaan komt. De automagnaat wil naar eigen zeggen “geen gijzelaar zijn” van een “corrupt systeem”. “Ik ben nu in Libanon en zal niet langer gegijzeld worden door een corrupt Japans rechtssysteem waarbij je schuldig wordt geacht, waar discriminatie welig tiert en waar standaard mensenrechten niet bestaan”, aldus de 65-jarige in een mededeling vanmorgen. “Ik ben het gerecht niet ontvlucht, ik ben ontsnapt aan onrecht en politieke vervolging. Vanaf nu kan ik vrij communiceren met de media, en daar begin ik volgende week mee.”

Privévliegtuig?

Het is niet duidelijk hoe Ghosn, die naast de Braziliaanse en Libanese ook de Franse nationaliteit heeft, Japan is kunnen ontvluchten. Zijn advocaat Junichiro Hironaka zegt hem al een week niet meer gesproken te hebben en het nieuws “verbluft” via de media vernomen te hebben. Ook heeft hij nog alle paspoorten van zijn cliënt, dus die kan hij niet gebruikt hebben. Waarschijnlijk vertrok Ghosn dus onder een valse naam en vloog hij met een privévliegtuig via Turkije. Nissan weigerde in te gaan op het vertrek van de voormalig topman.

Libanese veiligheidsdiensten bij een huis van Ghosn in een rijke buurt van Beiroet.
AFP Libanese veiligheidsdiensten bij een huis van Ghosn in een rijke buurt van Beiroet.

Ook in Parijs is met verrassing kennisgenomen van het nieuws. De Franse onderminister van Economische Zaken Agnes Pannier-Runacher zei op de radio “zeer verrast” te zijn over de mediaberichten. Pannier-Runacher verklaarde dat Ghosn niet boven de wet staat, maar dat hij als Frans staatsburger recht heeft op consulaire bijstand van de Franse overheid.

“Libanon zal Ghosn niet berechten”

“De automagnaat is Libanon op legale wijze binnengekomen en er is dus geen reden om hem te berechten”, stelt het Libanese Directoraat voor Algemene Veiligheid volgens het Libanese staatspersbureau NNA in een reactie op het nieuws. Het Directoraat voor Algemene Veiligheid is onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van luchthavens. Ondertussen heeft een Japanse rechtbank op verzoek van de openbaar aanklager de vrijlating van Ghosn op borgtocht herroepen. 

Libanon en Japan hebben geen uitleveringsakkoorden gesloten, waardoor Ghosn dus ook niet uitgeleverd zou kunnen worden door Libanon, zo meldt het Franse persagentschap AFP op basis van gerechtelijke bronnen. 

AP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Toran Korshnah

    Het is nu afwachten hoe Japan zal reageren. Hij weet natuurlijk wel wat hij al dan niet gedaan heeft.

  • Dirk Delaere

    De lafaard, dat hij dan maar in Beiroet blijft, het is er zo corrupt, da,t zijn geld snel op zal raken.