Ga naar de mobiele website
^ Top

Europese autosector vreest negatieve gevolgen brexit

reuters
De Europese autosector heeft aan de alarmbel getrokken over de mogelijke gevolgen van een brexit. Die kunnen desastreus zijn voor een sector waar 12,2 miljoen mensen in tewerkgesteld zijn, waarschuwen sectororganisaties ACEA (fabrikanten), CLEPA (onderdelen) en SMMT (Britse vereniging van autobouwers en- verkopers).

Momenteel is er nog een Europese eenheidsmarkt, waardoor er geen douanerechten betaald moeten worden bij de autohandel of de handel in onderdelen tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk. Maar als de Britten uit de EU stappen, dreigt dat wél te moeten gebeuren.

"Nochtans is de auto-industrie in Europa en het VK sterk verstrengeld. Elke wijziging in het niveau van integratie zal zeker een negatieve impact hebben voor de fabrikanten", waarschuwt Erik Jonnaert, secretaris-generaal van ACEA.

Assemblage
Meer dan de helft van alle in het Verenigd Koninkrijk geproduceerde wagens, en 90 procent van de bestelwagens, is het afgelopen jaar verkocht in Europa. Omgekeerd is zeven van de tien auto's in het VK afkomstig van het Europese vasteland. Een voertuig bestaat uit gemiddeld 30.000 onderdelen, die voor assemblage afkomstig zijn uit verschillende landen.

Werkgelegenheid
De sector vreest dat als er invoerrechten zullen moeten worden betaald, bijvoorbeeld op onderdelen, dat zeker de prijs van auto's zal opdrijven. "Dit zal de vraag beïnvloeden, net als de winstgevendheid én de werkgelegenheid in de sector", aldus Sigrid de Vries van CLEPA. Op hoevéél jobs er verloren dreigen te gaan, wilde men niet ingaan.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • stijn rogiers

    En terecht. Dat die sector nog niet bezig is met te investeren in snelheidslijnen als tram en metro. Autotijdperk is voorbij geen plaats voor en debiele maatschappij kan zich niet ad regels houden

  • Ikke En Nu Gij

    We kunnen ze ook in Europa bouwen. Make Europe great again, weet je wel!

Meld een bug