Elon Musk tweet over mogelijke privatisering Tesla: aandeel schiet omhoog en handel is opgeschort

Elon Musk.
AFP Elon Musk.
Het aandeel van autobouwer Tesla is ruim 7 procent de hoogte in geschoten nadat topman Elon Musk tweette de aandelen te willen opkopen en het bedrijf van de beurs te halen. "Ik overweeg om Tesla te privatiseren aan 420 dollar (per aandeel). De financiering is verzekerd", aldus Musk. Het aandeel is ondertussen geschorst.

Bij een koers van 420 dollar per aandeel zou de beurswaarde van Tesla rond de 72 miljard dollar liggen. Eerst werd getwijfeld of Musk wel serieus was met zijn tweet, maar hij gaf aan dat te zijn. Hij verklaarde ook na een eventuele privatisering topman van Tesla te blijven. Een definitief besluit is nog niet genomen, maar volgens Musk is privatisering een goede stap voor het bedrijf. Zelf bezit hij bijna 20 procent van Tesla.

"Ik hoop dat alle huidige investeerders bij Tesla blijven, ook al zijn we geprivatiseerd", schreef hij nog. "Ik zou een 'special purpose vehicle' (speciale, tijdelijke structuur, red.) creëren om iedereen de kans te bieden te blijven", klonk het. "Aandeelhouders kunnen ofwel verkopen aan 420 dollar of hun aandelen aanhouden en mee van de beurs gaan." Welk scenario het ook wordt, Musk heeft naar eigen zeggen het beste voor met het welzijn van alle aandeelhouders.

Saoedi's

Eerder circuleerden al berichten over de intrede van het Saoedische staatsinvesteringsfonds in de Amerikaanse autobouwer. De Saoedi's zouden een belang hebben opgebouwd van 3 tot 5 procent, meldt de zakenkrant Financial Times op basis van bronnen "met kennis van zaken". 

Bij de huidige beurskoers zou het belang van het Saoedische Public Investment Fund in Tesla tussen 1,7 miljard en 2,9 miljard dollar waard zijn. Daarmee zou het staatsfonds tot de acht grootste aandeelhouders van Tesla behoren.

Naar verluidt werden de aandelen in de afgelopen maanden gekocht, na het bezoek van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman aan de Verenigde Staten in maart. Een belang van 5 procent of meer moet openbaar gemaakt worden.

EPA

Beurs

Volgens Financial Times hebben de Saoedi's aan Elon Musk in eerste instantie laten weten bereid te zijn om nieuw uitgegeven aandelen te kopen. Tesla deed hier niets mee, waarna het staatsfonds de aandelen op de beurs kocht. Musk zou op de hoogte zijn van het Saoedische belang in Tesla. In maart vorig jaar werd nog bekend dat het Chinese technologieconcern Tencent een belang van 5 procent in Tesla heeft genomen.

Het staatsfonds van Saoedi-Arabië heeft meer dan 250 miljard dollar aan bezittingen. Volgens een ingewijde had het fonds al contact met Musk sinds de Saoedische investering van 3,5 miljard dollar in taxi-app Uber in juni 2016. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim CLAES

  420 dollar/aandeel voor een firma zonder produkten. sorry, 5000 auto's, 500 vlammenwerpers, 3 raketten en wat go karts voor de rijkere kindjes. trekt geweldig op l&h; hoge kwotering op beurs, niks in de winkelrekken.

 • Patrick De backer

  Tesla is een Zeepbel..niets meer

 • Lucia Aicul

  420 dollar per aandeel. Het blijkt dat hij toch teveel met zijn neus in de cannabis zit. Vandaar zijn dromen en gekkigheden. Verklaart veel nu.

 • marc werbrouck

  Wie gelooft toch in zo'n blaaskaak?

 • Lucien Mertens

  Een meester sjacheraar op een zinkend schip.