Duitse consumentenorganisatie klaagt Volkswagen aan wegens sjoemelsoftware

EPA
Een Duitse consumentenorganisatie heeft Volkswagen aangeklaagd vanwege het schandaal met de sjoemelsoftware in dieselwagens. Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV) wil dat de autobouwer een schadevergoeding betaalt aan dieselrijders.

De verbruikersorganisatie zette met het indienen van de klacht een eerste stap richting een "Musterfeststellungsklage" - vergelijkbaar met een groepsvordering - tegen de Duits autofabrikant. Een woordvoerster van rechtbank in de Noord-Duitse stad Braunschweig bevestigt dat de documenten voor het aangaan van een dergelijke zaak deze ochtend werden ingediend.

De zaak betreft voertuigen van VW, Audi, Skoda en Seat die uitgerust zijn met de gewraakte EA189-dieselmotor. VZBV zegt de klacht in te dienen in naam van tienduizenden mensen die de waarde van hun wagen zagen verminderen en die binnenkort mogelijk worden gebannen in de steden die strengere uitstootnormen opleggen.

Groepsvordering

De klacht komt er niet toevallig op 1 november. Het is namelijk de eerste dag waarop een nieuwe wet is ingegaan die een groepsvordering tegen het autoconcern mogelijk maakt. "Eén november zal in het geheugen van Volkswagen gegrift zijn als de dag waarop de fluwelen handschoen van de politici vervangen werd door de bokshandschoen van de consumentenorganisaties", zo verklaarde Klaus Müller van VZBV.

Als de klacht aanvaard wordt, kunnen de eigenaars van de betrokken auto's zich in een later stadium bij de consumentenorganisatie melden om zich bij de massaclaim aan te sluiten.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hendrik Patyn

  Mr Van Oosterwijck, andere merken hebben dit niet nodig. Met hetgeen vw-rijders meer kwijt zijn aan hun wagen, kan ik gebruiken om een stapje te zetten met het hele gezin, maar ja ze rijden dan toch met een vw, geef mij maar iets bescheidener en betrouwbaarder.

 • Paul Van Oosterwijck

  een Duitse consumentenorganisatie die een eigen Duits bedrijf aanvalt ! mooi is dat ! en al die andere merken dan ?

 • Christiaan Goethals

  Wat een zever allemaal, de garage trucjes om een wagen door de autokeuring te loodsen, al jaaaaren, zijn van dezelfde orde.

 • Adriaan Schellekens

  Alle smoesjes zijn goed genoeg om je versleten oude volkswagen in te ruilen voor een nieuwe volkswagen.

 • JURGEN VAN DE MAELE

  Bert Van Elst : toch iemand dat die hypocrisie inziet ! Maar in Antwerpen mogen de verouderde combi's dan wel rond rijden , dat niet aan de emissienormen voldoen, de bevolking die krijgt een boete, als dat de wereld op zijn kop niet is , dan weet ik het niet meer! Naar de Europese top komen al die politiekers met hun eigen wagen uitstoot ??? Trump met 2 vliegtuigen en tanks van wagens, maar dat kan allemaal !!.