Carlos Ghosn uit raad van bestuur Nissan gezet

Carlos Ghosn.
AP Carlos Ghosn.
De ex-voorzitter van de Japanse autobouwer Nissan, Carlos Ghosn, die in Japan terechtstaat voor financieel wangedrag, is afgezet uit de raad van bestuur van het bedrijf.  Ook voormalig vicevoorzitter Greg Kelly moet vertrekken. Dat is beslist op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De voorzitter van Renault, Jean-Dominique Senard, is benoemd tot nieuwe bestuurder.

Nissan zette Ghosn onmiddellijk aan de kant als voorzitter toen die in november in Japan gearresteerd werd. Ook Kelly werd aan de kant gezet, maar de twee bleven aan boord binnen de raad van bestuur, omdat een aandeelhoudersstemming nodig is om bestuurders af te zetten. De agenda van de buitengewone aandeelhoudersvergadering bleef beperkt tot de afzetting van Ghosn en Kelly en de benoeming van Senard.

Financieel wangedrag

Ghosn werd in november opgepakt in Japan op verdenking van financieel wangedrag. De 65-jarige kijkt aan tegen een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Hij zat meer dan honderd dagen vast in een Japanse cel. Nadien kwam hij even vrij, maar intussen zit hij opnieuw in de cel.

Eind januari legde Ghosn zijn functies als voorzitter en CEO van de Franse autobouwer Renault neer. Hij werd opgevolgd door respectievelijk Jean-Dominique Senard en Thierry Bolloré. 

Mensen verzamelen zich voor de aandeelhoudersvergadering in Tokio.
EPA Mensen verzamelen zich voor de aandeelhoudersvergadering in Tokio.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.