Brexit brengt 860.000 Britse banen in de auto-industrie in gevaar

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
BMW heeft de Britse regering gewaarschuwd dat het mogelijk fabrieken van Mini en Rolls-Royce moet sluiten in Groot-Brittannië als de levering van onderdelen door de Brexit in gevaar komt.

Dat zegt BMW's Custom Manager Stephan Friesmuth tegenover The Financial Times. "We zullen onze uiterste best doen om in het Verenigd Koninkrijk te blijven, maar als onderdelen bij de grens worden tegengehouden, kunnen we hier niet langer produceren."

Voor de Britse merken Mini en Rolls-Royce is het belangrijk dat ze in Engeland gebouwd blijven worden, vinden ze bij BMW.  Ruim 60 procent van de Mini's is nu afkomstig uit Engeland, ook al lopen er in het Nederlandse Born ook veel van de band. In de Britse fabrieken van BMW werken in totaal zo'n 6.300 mensen.

Niet alleen BMW is voorzichtig. De dreigende Brexit heeft er al voor gezorgd dat de investeringen in de Britse auto-industrie de afgelopen twaalf maanden zijn gehalveerd door de onzekerheid over de afscheiding. Volgens de Britse krant The Sun moet Theresa May opschieten met het sluiten van een handelsovereenkomst met de EU om te voorkomen dat de investeringen verder teruglopen, waardoor 860.000 banen in Groot-Brittannië gevaar lopen.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • fons van loon

  Onzin,alleen winst telt,als de zakken het best gevuld worden als ze in Engeland blijven zullen ze daar blijven!

 • Peter Bonacasa

  Ontken maar alles wat niet in je kraam past, dat is het makkelijkste. Net zoals handelsoorlogen makkelijk te winnen zijn. Populistische onzin, en een bepaald soort mensen trapt er met de ogen open in.

 • Jeanne Piens

  niemand moet die brol wie rijdt daar nu in rond

 • Phil Haeghen

  Ik zie ze nog roepen en tieren toen ze voor de Brexit betoogden.....

 • Jeanne Piens

  Wie rijdt er nu met die brol, goeie zaak.