Arbeiders Volvo Cars Gent leggen spontaan werk neer

Wannes Nimmegeers
Bij Volvo Cars in Gent heeft een groep arbeiders vanochtend spontaan het werk neergelegd. De middagploeg heeft de actie voortgezet. De productie in de eindassemblage, waar zo'n 700 mensen werken aan het koetswerk van Volvo-personenwagens, ligt daardoor volledig stil. De actie heeft gevolgen voor de hele fabriek, zegt ABVV Metaal. Vooral de overgang naar het nieuwe model XC40 leidt tot onvrede, blijkt na een eerste overleg tussen directie en vakbonden.

Een groep arbeiders ging vanochtend niet aan de slag in de afdeling eindassemblage, de grootste afdeling van Volvo Cars Gent. "Dat heeft gezorgd voor een sneeuwbaleffect. Het probleem zat dus niet alleen bij die kleine groep", aldus Philippe De Schryver van ABVV Metaal. 

Vooral de invoering van de XC40, die in november volop in productie moet, zorgt voor onrust. "De actie was niet aangekondigd, maar dit was een beetje de druppel. Door de omschakeling draait de productie op een andere snelheid en moeten er mensen verdwijnen. Maar er wordt wel overwerk verwacht", zegt de vakbond.

Wannes Nimmegeers

Betere opleiding

"We steunen de actie en zoeken naar een oplossing. De voornaamste eis is een betere opleiding. Er zit ook heel wat overwerk aan te komen, mensen haten dat. Het is al genoeg om vijf dagen per week te werken. Daar komt nog eens een zesde bij. Het flexibele systeem van overwerk gaat ook over naar verplichting bij tekorten. Dat geeft problemen, want dit gaat over het privéleven van de mensen."

Voorstel directie niet aanvaard, werk nog niet hervat

De werkonderbreking bij Volvo Cars Gent is nog niet opgelost na een eerste voorstel van de directie om de werkdruk aan te pakken. Het management had gevraagd om het werk te hervatten om 15.30 uur om de onderhandelingen alle kansen te geven, maar de arbeiders gaven geen gehoor aan die vraag. "Er is blijkbaar nog niet genoeg vertrouwen", zegt de vakbond ABVV.

De directie beloofde in de loop van de middag onder meer om de afvloeiing van zo'n 250 tijdelijke werkkrachten uit te stellen zodat het personeel meer ruimte krijgt om te wennen aan de nieuwe werkverdeling na het vertrek van het model XC60. Personeelsleden worden gedurende de tijdelijke dip in productie - tot het nieuwe model XC40 in november beterschap brengt - op andere posten ingezet. Een oefening waarvoor volgens de bonden extra opleidingen nodig zijn.

De vakbonden overleggen voort, er is nog geen sprake van een stakingsaanzegging. Maar de arbeiders die om 13.30 uur aan het werk zouden gaan om de ochtendploeg af te lossen, hebben de actie die vanochtend spontaan is ontstaan, voortgezet.

Bij Volvo Cars werken in totaal zowat 5.000 mensen.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Matthys

  Heb er nog vakantiejob gedaan bij toeleverancier in de lasafdeling, jammer dat het binnen paar jaar opgedoekt is maar ja.

 • Kenny Debrouwer

  Idd maar meneer Vdm snapt da niet. En ik verdien liever 30€ per dag door op te komen voor mijn rechten ipv alles maar goed te vinden en commentaar te hebben op alles en iedereen. En dat hij 12u wilt werken en wilt stinken, da's zijn eigen persoonlijke keuze. Dat argument slaat dus op niks. Commentaar geven op iets zonder de zaken echt te kennen da's voor zielige mensen.

 • Nivekk Sremeahd

  Steven vdm ... overuren presteer je voor uzelf.. voor extra verlof ... ni om af te geven aan de RVA !!!!

 • Nivekk Sremeahd

  Alles draait momenteel vierkant ... geen communicatie naar werknemers! Afspraken worden stelselmatig teruggedraaid! Vorig jaar konden we overuren meenemen .. tot januari en ineens was het van tegen sept alle overuren opnemen ... enz... en nu zouden ze ons nog verplichten om overuren te doen .. overuren die de RVA kan opnemen bij stempeldagen... overuren presteer je voor uzelf ! Voor extra verlof !! En niet om in te leveren bij stempeldagen !!

 • Steven Vdm

  Meneer debrouwer ge moogt dan eens een week mee met mij, 12u per dag in de modder en beton ploeteren, denkt dat bij u meer zal stinken dan bij mij! Staak maar rustig verder, opt einde van de maand zulde ver lopen mee uw 30€/dag, maar da heeft wss geen invloed op uw prive leven