"Promotie van Odell is klap in het gezicht van werknemers"

Gisteren raakte bekend dat Stephen Odell, topman van Ford Europe, promotie gekregen heeft.
BELGA Gisteren raakte bekend dat Stephen Odell, topman van Ford Europe, promotie gekregen heeft.
De vakbonden van Ford Genk zijn niet te spreken over de promotie van Stephen Odell, de topman van Ford Europa. Volgens hen is die beslissing een klap in het gezicht van de werknemers in Genk.

Gisteren raakte bekend dat Stephen Odell, de man die de beslissing nam om de fabriek in Genk te sluiten, nieuwe functies toebedeeld krijgt binnen de Ford-groep. Hij wordt benoemd tot "executive vicepresident" en krijgt, naast Europa, ook de leiding over de Ford-groep in Afrika en het Midden-Oosten.

"Die beslissing is een slag in het gezicht van de mensen die bij Ford Genk hun job verliezen", zegt Rhonny Champagne van de socialistische vakbond ABVV. "Dit maakt me kwaad en triest."

Sociaal kerkhof
"Het is pijnlijk en schandalig dat zo'n promotie is weggelegd voor iemand die een sociaal kerkhof heeft achtergelaten", zegt ook Gert Steegmans van de liberale bond ACLVB.

"Het is duidelijk dat iedere vorm van ethiek en fatsoen ver te zoeken is", vervolgt Steegmans. "Dit is een pure 'ik ga hier over lijken'-mentaliteit."

Verontwaardiging
De beslissing leidt ook tot verontwaardiging omdat Ford in Europa geen positieve cijfers kon voorleggen. "Odell maakt dus geen promotie vanwege de resultaten die hij bereikte, maar omdat hij zogenaamd de 'moed' heeft gehad om 10.000 mensen van hun toekomst te beroven", zegt Champagne. "Het is alsof een voetbalploeg na tegenvallende resultaten de volledige ploeg zou ontslaan en de trainer promotie zou geven".