"Ook Suzuki sjoemelde met verbruikstest"

EPA
Het Japanse autoconcern Suzuki Motor is in de fout gegaan met testen van brandstofverbruik, net als zijn branchegenoot Mitsubishi Motors. Dat erkende Suzuki vandaag na berichtgeving in Japanse media.

Naar eigen zeggen heeft het bedrijf onjuiste testmethodes gebruikt om de brandstofefficiëntie van zijn auto's te meten. Het gaat om 2,1 miljoen auto's die in Japan zijn verkocht. Suzuki vindt het echter niet nodig om de verbruikswaarden aan te passen omdat de verschillen binnen een acceptabele bandbreedte vallen.

Op de beurs in Tokio werden de berichten slecht ontvangen. Het aandeel Suzuki ging meer dan 9 procent onderuit. De voorzitter van het autoconcern, Osamu Suzuki, zal woensdag een verklaring indienen bij de Japanse overheid.

In april werd bekend dat Mitsubishi op grote schaal jarenlang gesjoemeld heeft met het testen van het benzineverbruik. Naar verluidt kondigt de president van Mitsubishi deze woensdag zijn vertrek aan vanwege het schandaal.

De Japanse overheid heeft autofabrikanten opdracht gegeven hun brandstoftesten tegen het licht te houden om te zien of die wel correct verlopen. Honda, Mazda, Nissan en het moederbedrijf van automerk Subaru lieten vandaag weten dat er met hun brandstoftesten geen problemen zijn.

REUTERS