"Ingenieurs Volkswagen bekennen gesjoemel"

AFP
Verschillende ingenieurs die aan de slag zijn bij de Duitse autobouwer Volkswagen (VW) zouden intussen bekend hebben een rol te hebben gespeeld bij het gesjoemel met de uitstoot van dieselwagens. Dat schrijft de Duitse krant Bild vandaag. De krant geeft echter geen details over het aantal betrokkenen en hun identiteit.

De krant noemt ook geen bronnen. Bij Volkswagen loopt wel een intern onderzoek.

Volgens Bild gaven de betrokkenen toe dat ze de sjoemelsoftware in 2008 in de auto's hebben geïnstalleerd. Volgens de ingenieurs, aldus Bild, was het technisch niet mogelijk om de motor EA189, die in 2005 door VW werd ontwikkeld, de uitstootlimieten te laten respecteren zonder opnieuw zware investeringen te moeten doen. Daarom werd een beroep gedaan op de bewuste software. Intussen zouden zo'n 11 miljoen VW-auto's ermee rondrijden. Deze wagens stoten in werkelijkheid een pak meer schadelijke stoffen uit dan op papier.

De groep legt de verantwoordelijkheid voor het schandaal, dat topman Martin Winterkorn zijn baan kostte, bij "een kleine groep mensen". Enkelen werden geschorst. Duitse media hebben het over een twaalftal personeelsleden, onder wie de baas van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling bij Audi.