Australisch bedrijf hakt werkweek doormidden met een verplichte vrije (en betaalde) woensdag

Foto ter illustratie. Bij het Australische bedrijf Versa krijgen alle werknemers de woensdag vrij.
Shutterstock Foto ter illustratie. Bij het Australische bedrijf Versa krijgen alle werknemers de woensdag vrij.
Bedrijven wereldwijd experimenteren met een werkweek van vier dagen. Het Australische digitale marketingagentschap Versa kiest voor een verplicht vrije - maar doorbetaalde - woensdag.

Voor veel werknemers markeert de woensdag het midden van een lange werkweek. De dag is als de top van de berg. Heb je die overwonnen, dan rest slechts nog de afdaling naar het weekend. Bij het Australische Versa besloten ze een jaar geleden die berg resoluut af te toppen. Als proef werd de woensdag voor iedere werknemer een verplichte maar doorbetaalde vrije dag. Er worden geen afspraken ingepland en er wordt niet vergaderd. Alleen bij hoge uitzondering wordt een telefoontje van een klant aangenomen.

Pauze

De woensdag als vrije dag was een weloverwogen keuze van CEO en oprichter van het bedrijf Kath Blackham. Deze pauze in het midden van de week geeft werknemers de tijd om uit te rusten, weer bij te raken met het huishouden, voor hun (jonge) kinderen te zorgen, afspraken te maken of aan hun eigen bedrijf te werken. Als ze gewoon Netflix willen kijken, kan dat natuurlijk ook. Op donderdag verschijnen ze weer fris op het werk en zijn ze even productief als net na het weekend. “Je hebt zo meerdere keren per week het gevoel dat het maandag is”, zegt Blackham tegen BBC News. 

Het gevoel van twee ‘mini-werkweken’ in plaats van een lange was wat Blackham deed kiezen voor de woensdag als vrije dag. Een vrije maandag of vrijdag zou hen wel een langer weekend geven, maar ze vreesde dat haar voornamelijk jonge personeelsbestand dat weekend dan ook harder zou gaan vieren. Werknemers zelf laten kiezen welke dag ze vrij wilden, had weer als nadeel dat collega's of klanten hen dan niet konden bereiken, wat de productiviteit belemmerde.

Je hebt zo meerdere keren per week het gevoel dat het maandag is

Kath Blackham

Blackham richtte het bedrijf in Melbourne op als moeder van een peuter met nog een baby op komst. Vanaf het begin van Versa wilde ze van flexibiliteit voor haar werknemers een prioriteit maken. “Ik wilde bewijzen dat dit ook in een van de sectoren waarin je dat het minst zou verwachten - een dienstverlenende sector die erom bekendstaat dat jonge mensen superlange dagen maken - kan werken als je maar met iets innovatiefs komt.”

Winst verdriedubbeld

Haar managementteam was sceptisch na het horen van haar idee. Ze moest zweren dat het bedrijf weer terug zou keren naar een volle werkweek als de proef zou mislukken. Dat was echter niet nodig. De vrije woensdag verloopt tot grote tevredenheid van het personeel en heeft geen schadelijke invloed op de bedrijfsresultaten. Integendeel. Sinds het begin van de proef ging de omzet zelfs met 46 procent omhoog. De winst verdriedubbelde. 

Of dit succes het directe gevolg is van de vrije woensdag is volgens Blackham niet vast te stellen. Het lage verloop binnen het bedrijf en de consistente teams die daardoor ontstaan helpen volgens haar wel bij het aantrekken van nieuwe klanten. “We halen werk binnen omdat we op deze manier geweldig werk kunnen leveren.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny de Groot

  Schaf het concept 'geld' af en zet ELKE mens op de aarde aan het werk, geen massaproductie en duurzame productie. IEDEREEN draagt zijn steentje bij voor de maatschappij waar ie deel van uitmaakt. We werken met elkaar, voor elkaar en zorgen voor elkaar en dat de wereld draait. En geld verdwijnt in een slechte herinnering. We zouden allemaal 'rijk' zijn zonder 'geld' en een pak meer vrije tijd hebben. Een pak meer vrijheid hebben. Zo simpel zou het kunnen zijn..

 • Hilde Peeters

  Niet overal kan dit maar waar het wel kan doen nu krijg je dagen van 3 4 5 u om 5 dagen te werken er zou dan ook kleinere files zijn

 • Stefanie van Dijk

  Ik zou het prima vinden om zelfs m'n 40u contract in 4 dagen te doen en dan de woensdag vrij, wat maken die 2 uurtjes uit op een dag, maar die vrijde dag maakt wel veel uit. Maar blijkbaar heeft iemand bedacht dat deze constructie niet mag terwijl dagelijks 2 overuren draaien dan weer wel toegestaan is ...

 • Catherine MISTIAEN

  Fantastisch nieuws: zo snel mogelijk invoeren, aub! Mijn broer, zaakvoerder in Brussel, heeft dat ingevoerd in de jaren negentig, voor zijn personeel (KMO): de woensdag het atelier DICHT en zelf in de winkel staan. Ik vond dat toen een prachtig idee.

 • DIRK RASSCHAERT

  Raar dat hier nog zo veel mensen er van overtuigd zijn dat iedereen die werkt met zijn kont op een bureaustoel zit!