Atlas Copco-CEO Ronnie Leten is Trends Manager van het Jaar

Ronnie Leten, CEO van de Zweedse groep Atlas Copco, is verkozen tot de Trends Manager van het Jaar 2013. De prestigieuze award "Manager van het Jaar" is een initiatief van zakenblad Trends en zakenzender Kanaal Z. Een jury van Trends-redacteurs en specialisten koos de CEO van Atlas Copco uit een shortlist van tien genomineerden. Leten volgt Barco-CEO Eric Van Zele op. Aan Franstalige kant ging de trofee naar Marc du Bois, CEO van de groep Spadel.

Leten heeft dit jaar als CEO van Atlas Copco al tien overnames op zijn actief. Bovendien neemt hij mee het voortouw in de verdediging van de industrie in ons land. Dat leverde hem zijn eerste nominatie voor Manager van het Jaar en uiteindelijk dus ook de overwinning op.

Leten is een van de weinige Vlamingen aan het hoofd van een wereldbedrijf (Atlas Copco heeft wereldwijd 40.000 werknemers en realiseerde in 2012 een omzet van 10,5 miljard euro) en hoopt dat nog even vol te houden. "Ik ben nog niet moe, en ik heb fun. Ik zie ook niet meteen iets wat ik liever zou doen", klinkt het.

Atlas Copco deed dit jaar al tien overnames, waarvan de grootste deze zomer, toen het Britse Edwards ingelijfd werd voor 1,2 miljard euro. Ook zopas nog heeft Atlas Copco een bedrijf gekocht, zo werd gemeld tijdens de prijsuitreiking. "Maar daarover gaan we morgen pas communiceren", aldus Leten.

Johnny Thijs
De andere genomineerden waren Alain Bernard (DEME), Françoise Chombar (Melexis), Jan Pieter De Nul (Jan Pieter De Nul Group), Bart De Smet (Ageas), Eddy Duquenne en Joost Bert (Kinepolis), Carlo Henriksen (Bank J. Van Breda & Co), Michèle Sioen (Sioen Industries), Luc Tack (CEO Picanol) en Johnny Thijs (CEO bpost).

Tijdens de prijsuitreiking werden filmpjes getoond waarin de genomineerden zichzelf voorstelden. Luid en lang applaus brak uit in de zaal toen Johnny Thijs in zijn filmpje benadrukte dat het voor een manager "essentieel is om gemaakte afspraken na te komen".

Loonkloof
Premier Di Rupo gaf tijdens zijn toespraak nog mee dat het dankzij de inzet van de bedrijven en van de regering is dat België zijn economische geloofwaardigheid teruggewonnen heeft. "We hebben het vertrouwen teruggewonnen, in de eerste plaats op de financiële markten", klopte de premier zich op de borst. Hij benadrukte ook dat deze regering zich engageert om de loonkloof ten opzichte van het buitenland verder weg te werken.

Leten adviseert de regering dan weer om "veel duidelijker te communiceren". "Leiden doe je door transparant te zijn. Nu worden spelletjes gespeeld. De ene wil bijvoorbeeld de btw omhoog, de andere wil die omlaag. Hoe kan je een bevolking meekrijgen en leiden als je haar zo in verwarring brengt?"

Logistieke problemen
Het is volgens de nieuwe Manager van het Jaar ook moeilijk om de fabriek van Atlas Copco in Wilrijk competitief te houden. "Niet alleen door de loonkosten, maar bijvoorbeeld ook door het vergunningenbeleid en de logistieke entourage", waarbij hij nadrukkelijk wijst op de grote verkeersproblemen. "Als mijn werknemers in Wilrijk geplaagd worden door logistieke problemen, zijn ze niet bezig met hun werk. Dat het allemaal anders kan, zie ik elke dag in Zweden."

Leten is geboren in 1956 en is sinds 1985 in dienst bij Atlas Copco, waar hij in 2009 CEO werd. Hij is afgestudeerd in Toegepaste Economie aan de universiteit van Hasselt en woont en werkt in Stockholm.

Stuwkracht
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) feliciteert Ronnie Leten. Dat de titel naar de CEO van Atlas Copco gaat, is volgens Peeters "zeer terecht". "Ronnie Leten is een stuwkracht achter het succes van Atlas Copco", zegt Peeters. "Voor de Vlaamse regering is deze multinational een belangrijke partner om van het Nieuw Industrieel Beleid een succes te maken. Onder leiding van Ronnie Leten blijft dit bedrijf zoeken naar vernieuwende industriële oplossingen."