ASTB: "Wij zijn geen bende randdebielen"

Archiefbeeld
PHOTO_NEWS Archiefbeeld
In de zaterdageditie van De Standaard wil Marcos Reynhout, woordvoerder van de machinistenvakbond ASTB, zich excuseren bij de reiziger voor de staking, maar er ook aan toevoegen dat de vakbond geen andere mogelijkheid ziet. "Als we een ludieke actie doen, lacht de directie ons vierkant uit", zegt Reynhout.

"Mensen zijn niet gelukkig en we verontschuldigen ons bij de reizigers", stelt Reynhout. "Wij krijgen heel veel bagger over ons. Maar wij zijn geen bende randdebielen, zoals sommigen beweren. Wij hebben nooit tegen de directie gezegd: dit zijn onze voorstellen en ze zijn te nemen of te laten. We stonden altijd open voor tegenvoorstellen - alleen kwamen die er nooit."

Volgens de ASTB-woordvoerder moet er dringend iets aan de werkomstandigheden van de machinisten veranderen. Reynhout: "Het kan niet blijven duren. Treinbestuurders zijn slecht betaald, hebben stress en onregelmatige uren. Om de haverklap geven er bestuurders hun ontslag en stappen ze over naar de privésector."

Dat de erkende vakbonden zeggen dat deze staking geen zin heeft omdat de eisen al worden besproken in het sociaal overleg, bekijkt de woordvoerder met de nodige scepsis: "Wel, dat de directie dat dan voor ons op papier zet. We beseffen ook dat aanpassingen tijd vragen, maar geef ons dan in godsnaam garanties."

'We stonden altijd open voor tegenvoorstellen - alleen kwamen die er nooit'

Marcos Reynhout, woordvoerder ASTB-vakbond