ASTB: "Geen andere keuze dan staken"

BELGA
Het Autonoom Syndicaat voor Treinbestuurders (ASTB) betreurt dat de reiziger getroffen wordt door de staking van treinbestuurders morgen, "maar we hebben geen andere keuze", zegt Marcos Reynhout, ASTB-ondervoorzitter in Radio 1-programma 'De Ochtend'. "We staan open voor dialoog, maar de directie zwijgt in alle talen."

Vanavond legt de machinistenbond ASTB het werk neer om 22 uur. De staking duurt tot vrijdagochtend 3 uur. Er zullen morgen amper treinen rijden in Limburg, Oost- en West-Vlaanderen.

Voor de staking heeft het ASTB concreet vier eisen. De belangrijkste eis is het herstel van het barema van treinbestuurders. "Iemand bij de spoorwegen had tien jaar geleden het idee om aan ons barema te morrelen", aldus Reynhoudt. "We willen dat hersteld zien zoals bij anderen."

Onredelijk

Maar dat herstel lijkt er niet aan te komen. "De directie zegt dat onze eisen onrealistisch en onuitvoerbaar zijn. Maar we stellen geen nieuwe eisen, we vragen al tien jaar hetzelfde", aldus Reynhoudt. Het ASTB zegt bereid te zijn te onderhandelen en eventueel toegevingen doen. "We staan open voor alle dialoog, maar momenteel zitten de onderhandelingen helemaal strop. De directie zwijgt in alle talen. Je zou toch een tegenvoorstel verwachten?"

"Er zijn besparingen, maar als je ziet hoeveel geld er over de balk wordt gegooid om consulting te betalen, dan zijn we zeker niet onredelijk", aldus de ondervoorzitter.

Pijnlijk

Dat het opnieuw de treinreiziger is die getroffen wordt door de staking noemt Reynhoudt pijnlijk. "Maar we hebben geen andere keuze dan een vuist te maken als signaal naar de directie."