Arco-gedupeerden dagvaarden regering

Arco-gedupeerden.
BELGA Arco-gedupeerden.
Arco-gedupeerden dagvaarden de regering. Ze stuurden een deurwaarder naar premier Charles Michel (MR) en eisen hun volledige ingelegde kapitaal terug. Dat meldt VTM Nieuws en wordt bevestigd door hun advocaten Geert Lenssens en Niels Van Campenhout.

De gedupeerden eisen honderd procent van hun kapitaal terug. De organisaties roepen zoveel mogelijk gedupeerden op zich aan te sluiten en via Facebook gratis hun claim in te dienen.

De dagvaarding is een initiatief van twee verenigingen van gedupeerde Arco-spaarders: 'Geld terug van Arco' en 'Arcoparia's'. Die tellen naar eigen zeggen meer dan 3.300 aanhangers. Volgens Lenssens dagvaarden ze de Belgische staat op basis van twee arresten, van het Europees Hof eind 2016 en van het Grondwettelijk Hof een paar maanden later. De eerste rechtbank verklaarde de waarborgregeling strijdig met het Europees recht, de tweede met de grondwet. "De stelling is dat als de staat zowel de Europese wet als de grondwet niet respecteert, dat een dubbele fout is", legt Lenssens uit.

'De stelling is dat als de staat zowel de Europese wet als de grondwet niet respecteert, dat een dubbele fout is'

Geert Lenssen, advocaat Arco-gedupeerden

De regering besliste eerder deze week dat er tegen maart een oplossing komt voor de gedupeerde Arco-coöperanten. Uiterlijk volgende maand zal de regering beslissen over een beursgang van Belfius, maar daartoe dient eerst de Arco-knoop ontward worden. 

"We hebben de ambitie om een oplossing voor Arco te vinden", verklaarde Michel vorige week. De regering wil zo snel mogelijk een Arco-voorstel voorleggen aan Europa. Die moet oordelen of dat voorstel geen verdoken staatssteun is. 

Wat was het probleem ook alweer met Arco?

De neergang van Dexia in 2011 sleurde ook diens grootste aandeelhouders, Arco en de Gemeentelijke Holding, mee de dieperik in. Arco was de financiële poot van het toenmalige ACW, de christelijke arbeidersbeweging die intussen door het leven gaat als Beweging.net. De regering-Leterme besliste daarop om een staatswaarborg uit te dokteren voor de 800.000 gedupeerde spaarders van Arco.

Tegen die ingreep ontstond al snel protest. Beleggersfederatie VFB en individuele aandeelhouders van Dexia vonden de waarborg discriminerend omdat hij enkel voor Arco-coöperanten zou gelden en niet voor de gewone aandeelhouders.

Ook N-VA, toen nog een oppositiepartij, verzette zich fel tegen het gebruik van belastinggeld om de Arco-put te dempen. Het Grondwettelijk Hof moest daarom oordelen of er sprake was van discriminatie. Na jarenlange procedures velde de rechtbank in juni van vorig jaar het verdict dat iedereen al voelde aankomen: de waarborgregeling van de regering-Leterme was wel degelijk ongrondwettelijk. Europa had de regeling eind 2016 al naar de prullenmand verwezen.
222 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Baroen

  Mijnheer Van Der Veken, misschien niet onmiddellijk relevant met het artikel, maar toch als repliek op uw reactie: De pot verwijt de ketel...

 • LUC VAN DER VEKEN

  Mr. Rik Lagrou, Leer eerst schrijven met een zinsbouw , en dan uw mening te zeggen.

 • Tom Faes

  Een vraagske Marc Bayens, de nva heeft beloofd akkoord te zullen gaan met een oplossing van 40 % om alzo een regering te kunnen vormen . Mag de nva die belofte verbreken of geld dat alleen voor CD&V?? Een klein beetje eerlijk blijven hé vent.

 • Marc Baeyens

  De volgende stap moet zijn om de cD&v te dagvaarden. Die partij heeft beloofd dat de Arco-gedupeerden volledig zouden worden vergoed. Het kan natuurlijk niet ten koste van de belastingbetaler worden afgehandeld. Of de partij houdt woord, of ze heeft gelogen. In dat geval moet ze zelf beslissen of ze nog krediet heeft in een volgende regering te stappen (om Beke even te parafraseren).

 • Edgard Gielis

  al tien jaar bezig een echte schande als ik tien jaar wacht voor mijn belastingen te betalen wat gebeurd er dan rapper een deurwaarder aan mijn deur die zullen geen tien jaar wachten