Arbeidsproductiviteit daalt voor het eerst in zes jaar

De Belgische arbeidsproductiviteit is voor het eerst in zes jaar gedaald.
Thinkstock De Belgische arbeidsproductiviteit is voor het eerst in zes jaar gedaald.
De arbeidsproductiviteit in België, het bruto binnenlands product (bbp) per gewerkt uur, is in 2018 voor het eerst in zes jaar gedaald. Dat concludeert een rapport van de Amerikaanse denktank The Conference Board, waarover De Tijd vandaag bericht. In de eurozone bleef de productiviteit stijgen.

Voorlopig blijft België het land met de op drie na hoogste productiviteit, na Noorwegen, Luxemburg en Ierland. Maar de voorsprong op Frankrijk, Nederland en Duitsland krimpt.

Zonder een stijging van de productiviteit is er op lange termijn geen economische groei, geen ruimte voor een stijging van de lonen en kunnen we de pensioenen niet blijven betalen, waarschuwde Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, bij de voorstelling van het jaarverslag van de bank. De stijging van het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner was in de voorbije tien jaar uitsluitend te danken aan de toename van de arbeidsproductiviteit.

Er zijn volgens onderzoek van de Nationale Bank verscheidene redenen waarom de productiviteit in ons land de afgelopen drie jaar amper is gegroeid. In de eerste plaats zijn de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling geconcentreerd bij een kleine groep grote bedrijven.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Heel hard werken, zoveel mogelijk overuren maken tot dat iedereen voldaan is. Zeker doen. Daarna volgt de ontslagbrief.

 • Toran Korshnah

  Waar halen ze het vandaan dat er groei moet zijn om alles te kunnen blijven betalen? De economie kan zowiezo niet blijven groeien. ecologisch gezien zijn we nu eigenlijk verplicht om de groei negatief te maken. De planeet kan het gewoon niet aan.

 • Walter Wouters

  Digitaal Vlaanderen wordt de grootste werkloosheid der eeuwen, kassiersters, presentators, modellen, bibliothecarissen, secretaressen alles wordt gerobotiseerd en gedigitaliseerd zelfs binnenkort geen journalisten en reporters meer nodig, daar drones dit op een afstand fotograferen en doorsturen..........

 • Ibn Marouf

  De hardwerkende Vlaming is al langer een mythe, o.a. door uitbreiding van zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof, burn out, CVS, rechten dit en rechten dat … De mythe is dus blijkbaar doorprikt! Onze (vroeger hogere) productiviteit absorbeerde een deel van onze loonhandicap. Het zal dus kiezen worden: of meer werken of minder verdienen of … grote economische/financiële achteruitgang. Je kan het kapitaal niet dwingen. Het gaat waar het het meest verdient!

 • benoni vanstaen

  Wanneer zal er eens een studie gepubliceerd worden hoe het zit met het groot kapitaal dat versluisd word naar bvb Panama.