Arbeiders verwerpen cao-ontwerpakkoord bij DuPont Mechelen

BELGA
Bij plasticproducent DuPont in Mechelen heeft 64 procent van de arbeiders het ontwerpakkoord verworpen dat vakbonden en directie afgelopen dinsdag hadden bereikt, 36 procent stemde voor het akkoord. Dat meldt de directie. Vakbonden en directie zitten vanavond al opnieuw aan tafel.

"We zijn een beetje verrast door dit resultaat omdat het akkoord ook door de vakbondsdelegaties en -secretarissen werd gesteund", verklaart DuPont-woordvoerder Karin Lauwaerts.

Ook voor ACV-secretaris Paul Schoeters komt het resultaat veeleer onverwacht, al kreeg hij intussen signalen over waar het schoentje bij de arbeiders wringt. "Er was nogal wat ongenoegen over het tijdstip van invoeren van de maaltijdcheques voor iedereen, wat pas vanaf 2015 zou zijn. Ook is er ongenoegen over het feit dat er niets aan de koopkracht verandert, met een compensatie voor de voorbije maanden, omdat de cao eigenlijk al in maart 2013 moest zijn afgesloten".

"De bedienden krijgen wel een premie van 750 euro via een cao-90-regeling (een bonus op basis van prestaties, red.). De arbeiders wilden daar niet van weten. De directie heeft voor de rest door de loonnorm weinig ruimte, maar schoof ook de startdatum voor de maaltijdcheques niet naar voor". Bij DuPont werd begin mei drie dagen gestaakt wegens het uitblijven van een cao. Nu wordt gewoon gewerkt.