Apple keldert op Wall Street na omzetalarm: tientallen miljarden minder waard

Apple waarschuwde gisteren dat het de eerder opgegeven omzetverwachting voor het huidige kwartaal niet gaat halen.
AFP Apple waarschuwde gisteren dat het de eerder opgegeven omzetverwachting voor het huidige kwartaal niet gaat halen.
Technologieconcern Apple heeft op de aandelenbeurzen in New York een harde smak gemaakt na een omzetwaarschuwing. Apple is 65 miljard dollar (57 miljard euro) minder waard geworden. Het aandeel van de techgigant dook meer dan 9 procent in de min. De beurswaarde van Apple is nu ongeveer 676 miljard dollar (593 miljard euro).

Apple maakte gisteren nabeurs bekend dat de omzet over het afgelopen kwartaal aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht, vooral door een tegenvallende vraag naar iPhones in China. Het concern zei dat de economische groei in China sterker afzwakt dan verwacht en dat de Amerikaans-Chinese handelsoorlog negatieve gevolgen heeft voor de economie van het land. 

Bij de opening van Wall Street vandaag verloor Apple meteen meer dan acht procent en uiteindelijk meer dan negen. Het is de grootste duik sinds 2013. 

Ook de toeleveranciers van Apple deelden in de klappen, zoals Cirrus Logic, Lumentum, Qorvo, Skyworks Solutions en Broadcom. Zij moesten tot 6,6 procent inleveren.

Door de koersval is Apple nu slechts het op drie na waardevolste technologiebedrijf. Sinds het bedrijf vorig jaar 1 biljoen dollar aan beurswaarde bereikte, ging de koers al flink omlaag. Daardoor was Apple al ingehaald door Microsoft als waardevolste techbedrijf. Nu zijn Amazon en Google-moeder Alphabet ook meer waard geworden.

AFP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Marien

  Met dit nieuws zijn er niet alleen koopjes in de winkels maar ook op de beurs. De mensen lopen bij koopjes in de winkels allemaal naar de ingang en bij de beurs allemaal naar de uitgang, straf. Eind dit jaar komt de uitrol van 5G, naast de I-phone verkopen in China was wireless + Mac + Apple pay +.. outstanding. En dan elk jaar ook nog een leuk dividendtje erbij, 2019 is goed begonnen.

 • Johan Apatride

  Vroeg of laat beseffen de consumenten dat er andere evenwaardige en veel goedkopere alternatieven bestaan.

 • FRANK DUMON

  @Rudolf Jakobs: klopt als een bus. En het zijn niet de Westerse vingertjes die de smartphones en laptops zullen fabriceren. China wil nu een 'vriendelijke' hereniging met Taiwan zodat die deur ook dichtgemaakt wordt. De gloriedagen van Apple zijn voorbij. Net zoals die van ons.

 • johan van herck

  Helemaal terecht. Korte termijn visie met ongegeneerd je eigen klanten koeioneren. Dat het nog zo lang heeft geduurd is niet te snappen. Nieuwe you tube generatie laat zich niks meer wijsmaken! Rechtvaardigheid!

 • Laetitia Dubois

  Met dank aan Trump. Ze zijn 35% van hun waarde kwijt in nog geen jaar, en de meeste americaanse bedrijven lijden zwaar onze zijn belachelijk economische beleid. De goeie tijd onder Obama zijn verleden tijd, ook het arbeidsmarkt is in regressie sinds 2 jaren met een verhoging van het aantal werkloze.