Appels en peren spotgoedkoop

thinkstock
De prijs van appels en peren blijft de bodem opzoeken. Het is van de economische crisis van 2009 geleden dat de prijs van appels zo laag was. "Prijzen om mee te huilen", zegt Leen Jolling, adviseur tuinbouw van de Boerenbond.

De melk- en varkensprijzen noteren al maanden erg laag, maar ook appels en peren zijn spotgoedkoop. Dat is al zo sinds 2014, na het Russisch handelsembargo op landbouwproducten als gevolg van de crisis in Oekraïne.  Dat is in het bijzonder het geval voor peren. "Rusland was een erg belangrijke markt. Peren zijn er een luxeproduct".

Huilen
Momenteel krijgen fruittelers - België is de op twee na grootste producent van peren in Europa - 45 cent per kilogram voor hun peren en 35 cent voor hun appelen. Vorige week noteerden appels zelf maar aan 28 cent per kilogram. "Om mee te huilen", aldus Jolling. In goede tijden kregen telers tot 80 en 50 cent voor respectievelijk peren en appelen.

Het gaat om de laagste prijzen voor appelen sinds 2009. Ook voor peren moet worden teruggegaan naar 2009, met uitzondering van de dip tijdens de Pukkelpopstorm in 2011/2012.

Verlies
Fruittelers werken dan ook met verlies. "Ze raken niet uit hun kosten. Zeker nu op het einde van het seizoen, met veel kosten voor opslag en bewaring, is dat het geval", aldus Jolling.