Antwerpse haven ontvangt grootste containerreus ter wereld

De Mary Maersk is het grootste containerschip ter wereld.
BELGA De Mary Maersk is het grootste containerschip ter wereld.
Het grootste containerschip ter wereld, de Mary Maersk, is vanochtend succesvol de Antwerpse haven binnengevaren. De havengemeenschap reageert opgetogen op de gelukte proefvaart. Volgens administrateur-generaal Jacques D'Havé van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust is de geslaagde opvaart een opsteker omdat het andere schepen over de schreef kan trekken.

Omstreeks 5.25 uur is de Mary Maersk, een triple-E-containerschip met een maximumcapaciteit van 18.000 TEU (twintigvoetsequivalent containers) succesvol aangemeerd in het Antwerpse Deurganckdok op de linker-Scheldeoever. Het schip had zo'n 15.000 TEU aan boord, waarvan 2.500 TEU in de loop van vandaag wordt gelost. Morgenochtend om 2 uur vertrekt de Mary Maersk opnieuw.

Normaliter zouden het schip en haar 26 bemanningsleden gisteravond al aangekomen zijn, maar door mist moest de opvaart uitgesteld worden. Voor een dergelijk groot schip is dat geen sinecure en gelden er strikte voorwaarden, onder meer op vlak van zichtbaarheid, windsnelheid en -richting, en getijden.

"Aan de komst van een dergelijk schip gaan tienduizenden uren van simulaties vooraf", zegt Jacques D'Havé, die mee de toestemming moet geven aan deze experimentele vaart. "Maar alles is zeer goed verlopen. Het schip gedraagt zich nog vlotter dan we op basis van de simulaties in het Waterkundig Laboratorium vermoedden." Ook de doortocht door de zogenaamde Bocht van Bath, een flessenhals voor het Scheldeverkeer, verliep vlekkeloos.

Volgens D'Havé is de aankomst goed nieuws voor de Antwerpse haven, die door de Scheldeverdieping nu effectief bewijst de grootste schepen aan te kunnen. "Dit is een absoluut een goed voorbeeld voor andere rederijen. Ik ben er zeker van dat de haven dit soort schepen regelmatig zal aankunnen, alsook dat er meer naar Antwerpen zullen komen."

"Historische dag"
Voor Antwerps havenschepen en voorzitter van de raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Marc Van Peel (CD&V) is nu bewezen dat de grootste schepen Antwerpen "redelijk gemakkelijk" kunnen bereiken. "Dit is door de aanloop een historische dag, maar ook een historische week met de opname van Antwerpen in de aanloopschema's van het P3-consortium. Dit geeft zelfvertrouwen."

Oorspronkelijk was de Mary Maersk voor Rotterdam bestemd, maar het schip week door sociale onrust ter plaatse uit naar Antwerpen. "We houden elkaar scherp door concurrentie, maar we komen goed overeen. Zonder de Scheldeverdragen zou dit soort schepen niet haalbaar zijn in Antwerpen", aldus Van Peel.

Ook de Deense kapitein Franz Holmberg, die anderhalve maand simulatortraining volgde om met het schip te kunnen varen, is tevreden over de binnenkomst in Antwerpen: "Het schip blijkt erg wendbaar te zijn, en hier in Antwerpen verliep alles zoals het zou moeten." Volgens hem kan de Antwerpse haven de Mary Maersk ontvangen met maximaal 70 procent aan ladinggewicht.

BELGA
BELGA
BELGA