Antwerpse haven licht Indiase havens door terwijl samenwerking met Essar Ports stopt

De investeringsdochter van het Antwerpse Havenbedrijf, Port of Antwerp International (PAI), en APEC, een maritiem trainings- en opleidingscentrum, voeren onder impuls van het Indiase scheepvaartministerie hun activiteiten in het land sterk op. Zo meldt het Havenbedrijf. Havens worden doorgelicht en er komt een opleidingscentrum in India. Tegelijk wordt een alliantie met een grote private havenuitbater, Essar Ports, stopgezet.

PAI zal een aantal grote havens doorlichten en optimaliseringstrajecten uitwerken. Twee teams zijn nu aan de slag in de havens van Kandla en Paradip. APEC zal samen met Jawaharal Nehru Port Trust - de grootste containerhaven in India - een gemeenschappelijk opleidingscentrum oprichten. Het Antwerpse trainingscentrum beheert de de programma's en de inhoudelijke uitwerking van de cursussen.

"De versterkte rol van de haven van Antwerpen op het Indische subcontinent is het resultaat van een jarenlange, volgehouden aanwezigheid, die zich onder meer vertaalt in een voltijdse havenvertegenwoordiging in Mumbai", klinkt het.

Het verwijst daarbij ook naar een strategische alliantie met de private havenuitbater Essar Ports, die in 2012 werd opgestart en onder meer bedoeld was om Antwerpse bedrijven makkelijker toegang tot de Indiase markt te doen krijgen. Volgens het Havenbedrijf opende dat partnerschap deuren naar het administratief en politiek niveau, die voor waardevolle contacten met een sterk commercieel potentieel hebben gezorgd.

Aan die samenwerking, waarbij PAI destijds 25 miljoen euro investeerde, komt echter een einde. "Om de uitbreiding van de activiteiten van PAI in India verder te faciliteren hebben PAI en Essar Ports Limited gezamenlijk beslist om deze exclusieve strategische samenwerking te beëindigen", luidt het, "al worden bestaande engagementen verdergezet."

"Aangezien de closing van de alliantie nog niet finaal is, zal er pas in een later stadium verdere commentaar bij deze beslissing gegeven worden", besluit het Havenbedrijf.