Antwerpen samen met Rotterdam in de running voor miljoeneninvestering chemiereus Ineos. Inzet: duizenden tijdelijke en tot 500 vaste jobs

belgaimage
De Britse chemiegroep Ineos plant voor 2,7 miljard euro aan investeringen in nieuwe infrastructuur in Noord-Europa. Die zullen op één locatie komen en de keuze gaat nog tussen Antwerpen en Rotterdam. Dat schrijft De Tijd.

Ineos groeide de jongste twee decennia uit tot een van de grootste onafhankelijke chemieconcerns ter wereld. Het bedrijf gaat 2,7 miljard euro investeren in de verdere expansie van zijn chemiefabrieken. Volgens De Tijd gaat het een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) en een nieuwe kraker bouwen. Die moet ethaan afkomstig van de schaliegasbronnen uit de VS omzetten in ethyleen, dat verder wordt gebruikt voor plastics. De chemiegroep bestudeert momenteel welke locatie de meest interessante is: Antwerpen, waar Ineos verscheidene grote sites heeft, of Rotterdam, waar het nog niet aanwezig is.

Bedoeling

Het was aanvankelijk de bedoeling om die investeringen te verdelen over bestaande Ineos-sites: de krakersites van Ineos in Schotland en Noorwegen zouden worden uitgebreid en de PDH-fabriek zou mogelijk in Antwerpen komen. Ineos komt volgens De Tijd op die plannen terug. "Alles komt nu op één grote site omwille van synergieën", aldus Ineos.


Terwijl Antwerpen al in poleposition lag voor de PDH-fabriek, komt de stad nu ook in zicht voor de kraker. Het verschil zit erin dat er op dat vlak wel concurrentie van Rotterdam is, aldus De Tijd. "We waren tot het besluit gekomen dat het beter was om de kraker te integreren in de PDH-fabriek", zegt directeur Leen Heemskerk van Ineos. "De beslissing over waar het nieuwe chemiecomplex komt, valt binnen de eerste 12 maanden."

De bouw zou 4 tot 5 jaar in beslag nemen en gedurende de bouwwerken duizenden jobs scheppen. Het complex zelf zou 400 tot 500 vaste jobs opleveren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.