Antwerpen als belangrijke schakel in nieuwe Chinese zijderoute?

BELGA
Tijdens het banket ter ere van het Belgische staatsbezoek heeft de Chinese president Xi Jinping Antwerpen vernoemd in het kader van het grote investeringsprogramma waarmee China betere logistieke verbindingen wil met Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die aan het staatsbezoek deelneemt.

Met het in het najaar van 2013 aangekondigde project "one belt, one road" wil China zijn belangrijkste industriesteden beter doen aansluiten bij handelscentra elders in Azië, het Midden-Oosten en Europa.

Het project bevat een luik via het spoor, dat eerder de klassieke zijderoute volgt, en een maritiem luik dat ook Zuid-Oost-Azië en landen rond de Indische Oceaan mee opneemt. Infrastructuurwerken voor dit project zouden onder meer gefinancierd worden door de nieuwe Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), waar ons land tijdens dit Staatsbezoek een aanvraag tot toetreding heeft ingediend.

Bourgeois noemt het Chinese project fascinerend, maar ziet wel het belang om de IJzeren Rijn, de oude spoorverbinding tussen Antwerpen en het Ruhrgebied, te heractiveren alleen maar toenemen. De discussie over heringebruikname van die IJzeren Rijn tussen ons land, Nederland en Duitsland sleept al vele jaren aan.

BELGA
BELGA