Amerikanen blokkeren overname MoneyGram door Chinezen

REUTERS
De Amerikaanse overheid wil niet dat MoneyGram, een dienst om geld te transfereren, overgenomen wordt door het Chinese bedrijf Ant Financial. De deal van 1,2 miljard dollar wordt afgeblazen wegens redenen van "nationale veiligheid".

Het is niet de eerste keer dat een panel van de Amerikaanse overheid een overname door Chinezen afblokt. De Amerikanen zijn bezorgd over de toenemende Chinese invloed in sleutelsectoren. De regering van president Donald Trump trok aan de alarmbel over technologietransfers van Amerikaans firma's naar China. Trump wil het handelsdeficit met China inperken.

De CEO van MoneyGram, Alex Holmes, geeft toe dat de "geopolitieke omgeving aanzienlijk is veranderd" sinds zijn bedrijf vorig jaar aankondigde te willen samengaan met de Chinezen. "Ondanks onze inspanningen om samen te werken met de Amerikaanse overheid, is het nu duidelijk geworden dat CFIUS (het panel dat de transactie moet goedkeuren, red.) geen groen licht zal geven."

Ant Financial is onderdeel van het Chinese technologieconglomeraat Alibaba, dat met Alipay een betaalplatform in huis heeft met 520 miljoen gebruikers. In januari 2017, net voor Donald Trump zijn intrek nam in het Witte Huis, verklaarde Alibaba-oprichter Jack Ma dat hij een miljoen Amerikaanse jobs zou creëren door Amerikaanse kmo's en boeren producten online te laten verkopen in China.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Apatride

  Groot gelijk want de Chinezen zijn bezig in alle stilte de wereld te veroveren door alles overanl op te kopen.

 • Jan Verstrepen

  Groot gelijk hier verpatsen ze de toekomst van onze kinderen aan de dictatuur China, en hier bedoel ik niet de gewone chinezen.

 • Javi Marl

  Enkel als de amerikanen er baat bij hebben, zo werkt hun overdreven protectionisch “vrije” markteconomie, zij moeten kunnen uitbuiten en zeker niet andersom, Down with the usa!!!

 • Jef Heffens

  Als je de beloftes van een Chinese zakenman gelooft dan ben je wel super naïef. Die trouwens allemaal gerelateerd aan het dictatoriaal overheids apparaat van Si Jinping.

 • Jean De Grande

  Trump heeft er dus voor gezorgd dat obama Amerika niet kon verkopen aan de Chinezen. En maar verder kappen.