Amerikaanse werkloosheidscijfers stellen teleur

De Amerikaanse economie heeft in februari 63.000 banen moeten prijsgeven, de tweede daling in even veel maanden. In januari waren er al 22.000 arbeidsplaatsen minder. De vrees groeit dat de Amerikaanse economie verder vertraagt.

Analisten hadden voor februari op een toename van 25.000 arbeidsplaatsen gerekend. De werkloosheidsgraad daalde wel tot 4,8 procent, maar de markt hecht meer belang aan het banenrapport. De werkloosheidsgraad illustreert immers dat het aantal arbeidskrachten daalt, omdat sommige mensen opgeven met werk zoeken.

Sectoren
Vooral in de retailsector gingen heel wat banen verloren. In februari verloren daar 34.100 mensen hun baan, de grootste terugval in meer dan vijf jaar. In de bouw gingen 39.000 banen verloren. Dat hoeft niet te verbazen, gezien de miserabele toestand van de Amerikaanse woningmarkt. Het is al de achtste maand op rij dat er in de bouwsector banen verloren gingen.

In de verwerkende nijverheid viel het aantal banen met 52.000 terug, de grootste daling sinds juli 2003. Ook in januari gingen in die sector al 31.000 banen verloren. De dienstensector creëerde, net als de overheid, weliswaar een pak banen, maar dat weegt niet op tegen de malaise in de privésector. Die verloor op zijn eentje 101.000 banen. (afp/tnl/bloomberg/sam)

De bekendmaking van de cijfers zorgde voor pessimisme op de beurs.
UNKNOWN De bekendmaking van de cijfers zorgde voor pessimisme op de beurs.