Amerikaanse invoer uit China flink omlaag

De Verenigde Staten hebben in het eerste kwartaal fors minder goederen ingevoerd uit China. Volgens voorlopige cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ging de invoer door toedoen van de handelsoorlog met een recordgang omlaag.

Alles bij elkaar voerden de Amerikanen 12 procent minder in uit China. De totale Amerikaanse invoer kwam hierdoor een kleine 2 procent lager uit. Ook in China was sprake van een terugval, met 0,5 procent na een min van 6 procent een kwartaal eerder. De exportcijfers van beide grootmachten zaten wel in de lift, maar volgens de OESO lagen de niveaus hier wel lager dan voorheen.

De voortdurende handelstwist tussen de VS en China raakt ook andere grote economieën, door wisselkoerseffecten en omdat er handelsstromen worden verlegd. In landen als Indonesië, Japan en Zuid-Korea gingen de export en import in het eerste kwartaal bijvoorbeeld flink omlaag.

Brexit

De OESO kwam met cijfers over de G20, de groep van 's werelds belangrijkste economieën. Daarbij viel het verder op dat er in het Verenigd Koninkrijk juist sprake was een stevige toename van de handel. Britse bedrijven bouwden in het eerste kwartaal duidelijk extra voorraden op ter voorbereiding op de brexit, aldus de OESO. Gemiddeld ging de export van de G20 op kwartaalbasis met 0,4 procent omhoog, terwijl de import 1,2 procent zakte.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bart Verbeeck

    Geen probleem voor China. Zij hebben immers een gigantisch interne markt van mensen met spaargeld en weinig of geen schulden. De Amerikanen leven van goedkope producten uit China en hebben geen spaargeld, enkel toornhoge prive schulden. Daar producten uit China nu ook duurder worden vanwege de import zijn ze dus dubbel in het nadeel.