Amerikaanse ijsbreker bereikt vissersschip dat vastzit in Antarctisch ijs

De ijsbreker Antarctic Chieftain heeft het vissersschip in het vizier.
AP De ijsbreker Antarctic Chieftain heeft het vissersschip in het vizier.
Een Amerikaanse ijsbreker is er in geslaagd om de Australische vissersboot 'Antarctic Chieftain' te bereiken, die vastzit in het ijs voor Antarctica. De werkzaamheden om de boot uit het ijs te krijgen, zijn intussen al gestart.

Het 63 meter lange vissersschip zit al sinds dinsdag geblokkeerd in het ijs, ongeveer 1.650 kilometer ten noordoosten van de zeestraat McMurdo Sound. De schroef is beschadigd, maar de romp van de boot is intact gebleven, zo zegt Greg Johnston van het Nieuw-Zeelandse centrum dat de reddingswerken coördineert. De 26 bemanningsleden stellen het goed, zo klinkt het.

De 'Polar Star', een ijsbreker van de Amerikaanse kustwacht, is er vanochtend in geslaagd om het vissersschip te bereiken, zo meldt het centrum nog.

"We zijn ter plaatse en de reddingswerken verlopen vlot", zegt Matthew Walker, de kapitein van de ijsbreker. Het ijs is wel veel dikker dan verwacht, zo klinkt het verder.

Met een miniduikboot, die vanop afstand wordt bestuurd, wordt ook de schade aan de motoren van de boot opgemeten. Op die manier wordt vastgesteld of het schip zijn weg zelfstandig zal kunnen voortzetten. Als dat niet het geval is, dan moet het vissersschip door de Nieuw-Zeelandse boot 'Janas' naar de dichtstbijzijnde haven worden gesleept.