Amerikaanse econoom Richard Thaler wint Nobelprijs Economie

Richard Thaler.
ap Richard Thaler.
De Nobelprijs Economie van 2017 is toegekend aan de 72-jarige Amerikaan Richard H. Thaler voor zijn bijdrage aan gedragseconomie. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekendgemaakt. Thaler is verbonden aan de universiteit van Chicago. Aan de onderscheiding is een prijzengeld van zowat een miljoen euro verbonden.

Na afloop liet Thaler lachend weten dat hij zijn prijzengeld "zo irrationeel mogelijk" hoopt te spenderen, met een knipoog naar zijn onderzoeksgebied.

Thaler werd in 1945 geboren in het Amerikaanse East Orange (New Jersey). Zijn bijdragen hebben "een brug gebouwd tussen economische en psychologische analyses van indiduele besluitvorming", klinkt het. Thaler onderzoekt hoe beperkte rationaliteit, sociale voorkeuren en beperkte zelfcontrole een invloed kunnen hebben op individuele beslissingen en marktresultaten.

"Hij heeft economie menselijker gemaakt", luidt het bij de jury. "Hij heeft nieuwe inzichten verschaft over hoe menselijke psychologie een invloed heeft op besluitvorming. Zijn onderzoek vormde een nieuw veld, gedragseconomie."

afp

Niet officieel

Officieel geldt de bekroning voor Economie niet als een Nobelprijs. De prijs gaat dus niet terug tot het testament van dynamietbedenker Alfred Nobel, maar werd door de Zweedse centrale bank voor het eerst toegekend in 1969. Vandaar de officiële naam: "Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel".

Sinds 1969 werd elk jaar een Nobelprijs Economie uitgereikt, goed voor in totaal 49 prijzen voor 79 mensen. Achttien keer ging de prijs naar een duo, zes keer naar een trio. Eén keer ging de prijs naar een vrouw: de Amerikaanse Elinor Ostrom in 2009. Het merendeel van de winnaars had de Amerikaanse nationaliteit.

De jongste winnaar ooit was de Amerikaan Kenneth J. Arrow, die 51 was toen hij de prijs won in 1972. De oudste was de Pools-Amerikaanse econoom Leonid Hurwicz, die 90 was toen hij won in 2007. De gemiddelde leeftijd van de winnaars is 67. Geen van de winnaars won de prijs meer dan één keer. De meeste prijzen hadden betrekking op onderzoek op macro-economisch gebied.

Thaler volgt op de erelijst de Brits-Amerikaanse econoom Oliver Hart en de Fin Bengt Holmström op.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Max Maximus

    Gaat deze man nu ook gebruik maken van deze titel om aan te tonen hoe ziek onze economie werkelijk is?

  • José Coolsaet

    Nudging: subtiele vorm van manipulatie!

  • Georges Vande Velde

    Ik ben super in gras afrijden, is er daar ook een “nobel” prijs voor???