Amerikaanse centrale bank verlaagt rente voor het eerst in tien jaar

Het nieuws van de renteknip was te zien op schermen op de vloer van de New York Stock Exchange.
REUTERS Het nieuws van de renteknip was te zien op schermen op de vloer van de New York Stock Exchange.
De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft zoals verwacht haar belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt verlaagd tot de vork van 2 tot 2,25 procent. Het gaat om de eerste knip sinds de financiële crisis van 2008. Een rentedaling is een middel om de economie aan te zwengelen.

De Amerikaanse centrale bank moet maximale werkgelegenheid promoten en tegelijkertijd de prijsstijgingen en langetermijnrentes in toom houden. De “Fed Funds Rate” is een instrument om dat te sturen. Met een renteverlaging maakt de Fed geld lenen goedkoper, wat tot meer investeringen leidt.

President Donald Trump heeft al herhaaldelijk kritiek geuit op het beleid van de centrale bank, die haar monetair beleid onafhankelijk bepaalt. Hij klaagt dat ze de rente te vroeg en te sterk liet stijgen. Nog voor de beslissing viel, waarschuwde Trump dat een kleine rentedaling voor hem niet zou volstaan.

Trump: “Niet genoeg”

Volgens president Donald Trump moest het rentetarief nog meer verlaagd worden. “Wat de markt wilde horen van (Fed-voorzitter) Jay Powell en de Federal Reserve was dat dit het begin is van een langdurige en agressieve cyclus van renteverlagingen om China, de Europese Unie en andere landen ter wereld bij te houden”, liet de president weten op Twitter. “Zoals gewoonlijk stelt Powell ons teleur. De VS blijven “in elk geval winnen, maar ik krijg zeker niet veel hulp van de Federal Reserve”, klonk het nog.

Trump heeft al herhaaldelijk kritiek geuit op het beleid van de centrale bank, die haar monetair beleid onafhankelijk bepaalt. Hij klaagt dat ze de rente te vroeg en te sterk liet stijgen. Nog voor de beslissing viel, waarschuwde Trump dat een kleine rentedaling voor hem niet zou volstaan.

Verdere verlaging mogelijk

Op de financiële markten werd al rekening gehouden met de rentestap, al gingen de graadmeters op Wall Street wel duidelijk omlaag toen Fed-voorzitter Jerome Powell in zijn toelichting verkondigde dat hij geen hele reeks renteverlagingen voor ogen heeft. Toch sloot Powell een verdere verlaging niet uit.

Het rentebesluit bij de Fed was niet unaniem. Twee beleidsbepalers stemden tegen. Het is voor het eerst sinds Powell in februari vorig jaar aantrad dat een rentebesluit niet unaniem is genomen. 

Aandelenbeurzen

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn met stevige verliezen gesloten. Beleggers reageerden teleurgesteld dat de Federal Reserve na diens eerste renteverlaging in meer dan tien jaar niet meteen een heel traject van renteverlagingen voor ogen heeft.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent lager op 26.864,27 punten. De brede S&P 500 zakte 1,1 procent tot 2980,38 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,2 procent in op 8175,42 punten. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Naessens Kristof

  Wat men ook besluit, het zal nooit niet goed voor iedereen zijn.

 • oswald billiet

  Financieel is het beter in de states te wonen. Daar heerst nog steeds een gevoelige rente. Bij ons heeft de ECB de Europese centrale bank het voor het zeggen en voerde de 0-rente in en nu onlangs de negatieve rente. En die ECB is niet van plan om daar wat aan te doen. In hun handen is Europa machtig maar de burgers van geen tel .We kan die Britten nu nog ongelijk geven? Zij haken af van deze beslagname en onderdrukking.

 • dirk claeys

  De Fed moet zorgen dat de staatsschuld word betaald, want alle centen in de wereld zijn privé. De intrest blijft te hoog , zelfs in Duitsland moet elke burger nu betalen voor zijn spaarcenten! De opmars van het goud gaat gewoon verder, fort knoxx loopt leeg,aandelen en papier geld, voor iedereen gebakken lucht!

 • eric maier

  Kheb de laatste tijd de financieele berichten gevolgd op economische USA zenders. Men vreest hier een terugslag ten gevolge van de daling. In eerste plaaats is een rentedaling goed nieuws voor de economie, MAAR op langere termljn ziet men het recessie-spook weer opdoemen wat leid tot een beurscrash, ten gevolge van schulden die steeds forser stijgen. Sinds Trump zijn de inkomsten vrij fors gezakt en de uitgaven vreselijk gestegen. De schuld is sinds zijn aantreden al bijna 6000 miljard gestege

 • luc Cuypers

  Op bevel van Trumpie . Nu heeft hij de Fed Reserve ook nog in zijn zak . Ondertussen stijgt de staatsschuld naar astronomische bedragen en zit hij straks weer met een Shutdown .