Amerikaanse brouwers: "Trump doodt onze bierindustrie door handelsoorlog met China”

Photo News
De Amerikaanse bierbrouwers klagen dat het beleid van president Donald Trump de sector tienduizenden banen kost. Volgens een onderzoek van het Beer Institute en de National Beer Wholesalers Association waren bierbrouwers en indirect bij bier betrokken bedrijven in de Verenigde Staten in 2016 nog goed voor 2,23 miljoen banen. Vorig jaar waren dat er 40.000 minder.

Boosdoener zijn de handelsoorlogen van Trump. Door de verhoogde handelstarieven is aluminium duurder geworden, waardoor de kosten van bierblikjes flink zijn gestegen. "Elke brouwer beslist zelf hoe hij die kosten kan absorberen, of het nu gaat om het verhogen van prijzen, het afstoten van werknemers of het uitstellen van innovatie en uitbreiding", aldus het Beer Institute.

Het verwijt van de sector doet pijn, aangezien Trump zich juist al jaren hard maakt voor extra banen in de VS. Toch is Trumps beleid niet het enige probleem voor de biersector. De totale consumptie van bier, wijn en sterke drank in de VS loopt ook al een paar jaar licht terug. Over de gehele lijn zit de Amerikaanse werkgelegenheid overigens sterk in de lift. De werkloosheid in de VS is momenteel het laagst in bijna vijftig jaar.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  Pff, ze moeten eerst deftig bier leren maken. Behalve de lokale "micro brews" en ingevoerde bieren, is het bierlandschap in de VS heel triestig.

 • Gunter Verleyen

  Trump heeft het nog niet begrepen dat handel verweven is met talloze landen, elke beslissing heeft gevolgen, vaak ook een boemerangeffect

 • Edmond Dantès

  Trump heeft enkel interesse in de beurswinsten die hij, via een resem stromannen, kan maken door telkens opnieuw ballonnetjes op te laten over de handelsoorlog. Wat de gevolgen zijn voor Joe Sixpack boeit hem niet. De industrie of de landbouw kan hij eventueel paaien met subsidies (reeds 16 miljard landbouwsubsidies) een ronduit socialistische maatregel. Dat de openbare schuld daardoor met een raketvaart omhoog schiet zal hem worst wezen, schulden maken is namelijk Trump's specialiteit.

 • Victor Munster

  Ik vind het onozel om een pils-bier dat in een continent geproduceerd wordt, wereldwijd te gaan exporteren. Kan er nog inkomen voor sommige speciaal bieren, maar voor een doodnormale pils? Dat kun je overal lokaal produceren. Goed voor de economie en het milieu.

 • Jan Janssens

  Onze pers zou beter eens zien wat er hier gebeurt met de boycot tegen Rusland, landbouwers die in faling gaan omdat ze niets meer uitvoeren naar een zeer grote klant, en maar op de kap van Trump zitten maar de eigen gecreëerde problemen wil men niet zien !!!! Dank U Media