Amerikaanse beurzen reageren optimistisch op biljoenensteun van overheid

AFP
De aandelenbeurzen in New York zijn vandaag met ruime winsten gesloten. De hoop dat het aanstaande Amerikaanse noodsteunpakket van 2 biljoen dollar de economische pijn van de coronapandemie kan verzachten, had de overhand. Tegelijkertijd verwerkten beleggers een explosieve stijging van het aantal uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex eindigde 6,4 procent in de plus op 22.552,17 punten. De S&P 500 klom 6,2 procent tot 2630,07 punten, waarmee de breed samengestelde graadmeter voor het eerst sinds februari drie dagen op rij is gestegen. Technologiebeurs Nasdaq won 5,6 procent tot 7797,54 punten.

Een kleine 3,3 miljoen Amerikanen klopten bij de overheid aan voor een uitkering, haast elf keer zo veel als een week eerder. Toch heerste op de handelsvloeren vooral optimisme over de effecten van het noodsteunpakket dat door het Congres wordt geloodst. Daar komt bovenop dat de Federal Reserve volgens centralebankpresident Jerome Powell nog genoeg slagkracht heeft om de economie te ondersteunen tijdens de pandemie. Die geruststellende woorden zorgden voor winsten bij grote Amerikaanse banken. Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo en Goldman Sachs wonnen tot 9,9 procent.

Boeing werd bijna 14 procent meer waard. De vliegtuigbouwer en zijn toeleveranciers zijn naar verluidt dichter bij een akkoord over steun van de federale overheid ter waarde van 60 miljard dollar.

Ook Ford Motor (plus 2,7 procent) kon op belangstelling rekenen. Ford meldde te mikken op heropening van zijn Noord-Amerikaanse fabrieken vanaf 6 april. Tegelijkertijd kreeg de automaker een afwaardering van zijn kredietwaardigheid door Standard & Poor's.

De euro was 1,1048 dollar waard, tegenover 1,1024 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 5,6 procent goedkoper op 23,12 dollar. Brentolie kostte 2,3 procent minder op 26,77 dollar per vat.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Zonet artikel gelezen over een politiek wetenschapper die nu vreest dat na deze crisis een echte klimaatcrisis dreigt omdat men nu wellicht alles enkel op economische groei willen inzetten wat dus op termijn de grootste catastrofe ooit zal worden,want net door bussines as usual gaan er door opwarming nog veel meer ziekten voorkomen.Denk aan virussen die nu (nog) sluimeren in steeds sneller dooiende permafrost.

 • Bjorn Viane

  Het is 2 triljoen geen 2 biljoen!

 • Bart Verbeeck

  Er zijn geen enkele positieve economische indicators op korte of middellange termijn. Werkloosheid, sterk stijgend. Belasting inkomsten, snel dalend. Wereldwijde inkrimping van de economische activiteiten. Ongelimiteerde geld bijdruk door de VS en EU, met hoog risico op hyperinflatie. Negatieve interesten. Koopkrachtvermindering. Faillissementen. De beurzen denken dat ze god zijn. Hoogmoed komt voor de val, vanaf april.

 • Dieter Vandaele

  geld wordt alleen maar minder waard op deze manier. en wie betaalt uiteindelijk meer bij de bakker ? Juist, jij en ik.