Amerikaanse beleggers somberen verder over economie

Beleggers in de Verenigde Staten blijven bezorgd over de economische ontwikkelingen in eigen land en de huizenmarkt. Dat vertaalde zich dinsdag op de beurs in New York in koersdalingen, ondanks een opleving in het laatste handelsuur waarvan vooral de technologiesector profiteerde.

Beleggers putten beleggers tegen het slot van de handel moed uit berichten dat de obligatieverzekeraar Ambac mogelijk de financiering krijgt die het bedrijf nodig heeft om zijn kredietstatus te behouden. De financiële fondsen vertoonden licht herstel nadat de nieuwszender CNBC dat had gemeld.

De hoofdgraadmeter in New York, de Dow-Jonesindex, sloot met een verlies van 0,4 procent op 12.213,80 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 0,3 procent achteruit tot 1326,75 punten. De graadmeter van de schermenbeurs Nasdaq eindigde 0,1 procent in de plus op 2260,28 punten.

Sterkste daler
Citigroup was de sterkste daler in de Dow. Analisten van Goldman Sachs en Merrill Lynch voorspelden voor het bankconcern een fors kwartaalverlies. Het aandeel werd 4,3 procent minder waard en noteerde tussentijds de laagste stand in negen jaar. JPMorgan Chase verloor 1,6 procent, Bank of America 1 procent en Wachovia 3,1 procent.

Opmerkingen over de hypotheekmarkt van voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, hielpen het sentiment bepaald niet vooruit. De Fed-voorman zei te verwachten dat het aantal Amerikanen dat de hypotheeklasten niet meer kan betalen, waarschijnlijk verder zal toenemen.

Olieprijs
Ook oliefondsen, die een dag eerder nog tegenwicht gaven aan het negatieve sentiment, gingen dinsdag in de uitverkoop. De olieprijs is op de termijnmarkt in New York gedaald tot rond de 100 dollar per vat van 159 liter, na maandag een recordstand van bijna 104 dollar te hebben bereikt. ExxonMobil verloor 1,2 procent, Chevron 0,5 procent en ConocoPhillips 2,3 procent.

Grote industriële concerns, zoals vliegtuigbouwer Boeing (min 1,3 procent) en machinebouwer Caterpillar (min 2 procent), verloren ook. Als de Amerikaanse economie in een recessie belandt, kan dat de resultaten van deze bedrijven drukken omdat andere ondernemingen mogelijk minder gaan investeren.

Voorzichtige prognose
De leverancier van kantoorartikelen Staples verloor 1,2 procent. Het bedrijf, dat de Nederlandse branchegenoot Corporate Express wil overnemen, gaf bij zijn kwartaalresultaten een voorzichtige prognose voor 2008. Staples verlaagde met het oog op de afkoelende Amerikaanse economie zijn winstverwachting.

Opvallende stijgers onder de hoofdfondsen waren computer- en printerfabrikant Hewlett Packard (plus 1,8 procent) en 's werelds grootste softwareconcern Microsoft (plus 2,2 procent). Ook automatiseerder IBM behoorde tot de winnaars met een koerswinst van 1,3 procent.

De euro was tegen het einde van de Amerikaanse beurshandel 1,5210 dollar waard. Bij het slot van de effectenbeurzen in Europa noteerde de Europese munt een stand van 1,5200 dollar. (anp/mvl)