Amerikaans onderzoek uitgebreid, mogelijk meer auto's betrokken

GETTY
Het uitstootschandaal rond dieselwagens van de VW-groep is in de VS groter dan tot nu toe gemeld. Volkswagen gaf aan de Amerikaanse milieuagentschappen EPA en CARB aan dat dieselwagens van VW en Audi met een 3 litermotor van de modeljaren 2009 tot 2016 met een verdachte software uitgerust werden.

Tot nu toe onderzocht het federale milieuagentschap EPA slechts enkele van de modellen van wagens met deze grote dieselmotor. Het ging immers eerst om VW's, Porsches en Audi's van de modeljaren 2014 tot 2016. Daar kwamen dan de 482.000 voertuigen bij met een 2 liter dieselmotor in de modeljaren 2009-2015.

De bewuste software waarvan nu sprake is, is niet dezelfde als de sjoemelsoftware ('defeat device') die in september bekendraakte en die nu toe aangekaart werd voor de manipulatie van de uitstoot bij emissietesten. Er is nu sprake van een 'Auxiliary Emissions Control Device' (AECD), en deze software werd ook bij VW's luxemerk Porsche ingebouwd. Het moet nog blijken of het ook hier om een sjoemelprogramma gaat.