Amerikaans begrotingstekort bijna op 1.000 miljard dollar

Getty Images
Het Amerikaanse begrotingstekort is het afgelopen boekjaar gestegen tot bijna 1.000 miljard dollar, of het hoogste peil sinds 2012. Het oplopend tekort is het gevolg van het beleid van Trump: die snoeide in belastingen en trok tegelijk de uitgaven op.

Het begrotingstekort steeg met een kwart in de twaalf maanden tot september, tot 984 miljoen dollar om precies te zijn. Dat komt overeen met een tekort van 4,6 procent van het bruto binnenlands product, maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën bekend. Ter vergelijking: dat was onder Trumps voorganger Barack Obama nog 2,2 procent.

De uitgaven stegen met 8,2 procent, onder meer voor defensie, gezondheid en onderwijs. Bij de inkomsten was er een groei van 4 procent, onder meer dankzij de importheffingen. Volgens minister van Financiën Steve Mnuchin “werken” de economische plannen van Trump.

Het is al het vierde jaar op rij dat het Amerikaanse begrotingstekort stijgt. Het is volgens analisten ongezien dat het deficit zo sterk oploopt in tijden van economische groei of vredestijd. Verwacht wordt dat het tekort nog verder zal toenemen, onder meer door interestbetalingen. Maar de afstraffing van de financiële markten is er nog niet gekomen.

Critici stellen dat de overheid financieel orde op zaken zou moeten stellen voordat economisch gezien slechtere tijden aanbreken, in plaats van nu met geld te smijten dat moet worden geleend, zo stelde een economische belangengroep onder leiding van een vroeger staflid van oud-president Bill Clinton.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Het tekort is gestegen tot bijna 1000 miljard. Moest Trump het beter hebben gedaan dan zijn voorganger(s) zou het zijn gedaald !

 • Gunter Verleyen

  En zeggen dat veel van dat schuldpapier in Chinese handen is, als ze dat op de markt smijten is het een melt-down van de Amerikaanse economie.

 • FRANK WILLEMS

  De Fed is privaat en ontvangt daar de intresten op om de boel draaiende te houden , bij ons is dit de nationale bank Dit is ook een N.V.

 • Roland Jeronimus

  Herstel van het economisch-, binnenlands- en buitenlandbeleid na de regering Trump zal vele, zo niet tientallen jaren duren. Wij in Europa en de rest van de wereld zullen een deel van die beleidsafrekening moeten gaan betalen. Nu al heeft het nadelige invloeden op de wereldeconomie en daarmee o.a. uw pensioen, uw spaarrekening, uw vermogensopbouw etc.

 • guido Bervoets

  Dat het gat in de begroting zou stijgen lag in de lijn van de verwachtingen. Eerst een drastische belastingverlaging voor de rijken en de hogere middenklasse, dan een zeer ingrijpende verlaging van de vennootschapsbelastingen, vervolgens een verhoging van de budgetten voor defensie van 10% en dat allemaal in combinatie van zijn handelsoorlogen. Ondertussen is de kloof tussen arm en rijk enorm gestegen zodat men niet ver moet zoeken waar al die miljarden naartoe gevloeid zijn.