American Airlines en US Airways treffen schikking over monsterfusie

PHOTO_NEWS
American Airlines en US Airways hebben een schikking getroffen met de Amerikaanse mededingingsautoriteiten over de fusie die de luchtvaartmaatschappijen willen realiseren. De maatschappijen doen flinke concessies om de fusie (lees: een overname van American Airlines door US Airways voor zowat 11 miljard dollar) door te laten gaan.

Een van de belangrijkste concessies die de maatschappijen doen, betreft het opgeven van 52 landingsrechten op de Reagan National Airport in Washington. Daardoor vermindert het aantal dagelijkse vluchten van de luchtvaartbedrijven vanaf Washington met 15 procent.

Daarnaast zullen er ook minder vluchten vanaf LaGuardia in New York moeten worden uitgevoerd. Volgens de Amerikaanse openbare aanklager die bij de schikking betrokken was, kunnen de afspraken "het landschap van de luchtvaartindustrie veranderen".

Door het samengaan van American Airlines en US Airways ontstaat de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De voornaamste concurrent op de Amerikaanse markt is Delta Airlines, dat in een eerder stadium concurrent Northwest Airlines opslokte. Delta is een belangrijke samenwerkingspartner van Air France-KLM.