Ambtenarenweddes en sociale uitkeringen stijgen wellicht dit najaar

ANP XTRA
Het Planbureau verwacht dat de spilindex in september zal worden overschreden. Daardoor zullen de sociale uitkeringen in oktober en de ambtenarenweddes in november met 2 procent stijgen.

De vorige overschrijding dateert van mei 2017. Aanvankelijk ging het Planbureau ervan uit dat er dit jaar geen overschrijding zou plaatsvinden, maar in de nieuwe prognoses mikt het Planbureau nu op een overschrijding in september.

Aanleiding is de hoger dan verwachte inflatie. Het Planbureau rekent nu op een inflatie van 1,7 procent dit jaar, waar het vorige maand uitging van 1,6 procent. "Dat is een gevolg van de elektriciteitsprijs. Die is minder gedaald dan verwacht", klinkt het bij het Planbureau. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Peeters

  De gepensioneerden tellen niet mee.

 • Jan Van Rompaey

  Heb ik een gevoelige snaar geraakt?

 • Gino Denil

  Er zijn er die vooral heel sterk zijn in het promoten van afpakken, gedreven door dwaze afgunst. Ze zouden er bijna een cultuur van maken, Jan Van Rompaey. En daarna zijn ze verwonderd dat ze ook bij de afgepakten gaan behoren.

 • Bob Boomer

  " Dat is een gevolg van de elektriciteitsprijs. Die is minder gedaald dan verwacht". Gedaald ! Gestegen ja. De prijs kWh voor 'nacht' is verdemme duurder geworden dan die voor 'daluren', wat decennia lang omgekeerd was. Accumulatie hé. 1x maar geen 2x Tommelein, rot op met je zonnepanelen.

 • Yvan Lissens

  Pensioenen en invaliditeitsuitkeringen oké, maar langdurige werkloosheid en leefloners moet men ervan tussen filteren. Het verschil tussen werken en niet (willen) werken is te klein, waarom zou men elke dag gaan werken voor een 100 euro op een maand extra?