Amazon vraagt en krijgt patent op fotograferen op witte achtergrond

rv
Het Amerikaanse patentbureau krijgt een storm van kritiek over zich heen nadat het de online shop Amazon een patent heeft toegekend voor 'fotograferen in een studio tegen een witte achtergrond'.

De aanvraag voor het patent werd al in november 2011 ingediend en verkregen in maart van dit jaar. De website DIY Photography ontdekte het echter pas onlangs. Wat Amazon met het patent van plan is, is niet bekend.

Concreet gaat het om de techniek om foto's te maken in een studio-omgeving met het object in kwestie tegen een witte achtergrond. Amazon laat ook niet na om in zijn aanvraag erg concreet en gedetailleerd - inclusief schematische figuur - te omschrijven volgens welk procédé het een foto neemt. In casu: doe de voorste lamp aan, dan de achterste, zet het object op een platform, en neem de foto.

Niets wereldvreemd of revolutionair dus, en meteen de reden waarom tal van betrokkenen zich het hoofd breken over de reden waarom het Amerikaanse patentbureau meeging in de aanvraag.

Weliswaar wordt gedetailleerd omschreven in welke omgeving de foto genomen moet worden en welke belichting daarbij van belang is. Op die manier zou het patent toch gemakkelijk omzeild kunnen worden. Al blijft dan de vraag waarom het überhaupt nodig was.

Zo neem je een foto volgens Amazon.
rv Zo neem je een foto volgens Amazon.
rv